Woningen zijn vijfde kleiner sinds 2000

thinkstock
Door aanhoudende stijging van de prijzen voor bouwgronden en de strengere normen bouwen we steeds kleiner. Sinds 2000 gaat het om een daling van de woonoppervlakte met een vijfde, schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

De cijfers van de federale overheidsdienst Economie liegen er niet om. "Vandaag woont de Vlaming in een woning die gemiddeld 27 m2 kleiner is dan de 160 m2 in 2000. Wie in een flat woont, moet het 17 m2 minder stellen dan de 83 m2 in 2000", zegt Marc Dillen van de Confederatie Bouw. In 1990 bedroeg de gemiddelde woonoppervlakte voor een woning zelfs 222 m2 en 123 m2 voor een flat.

Deze daling is te wijten aan de prijsstijging van de bouwgronden - verdrievoudigd sinds 2000 - en de verstrenging van de normen inzake energieverbruik en ventilatie, zegt Dillen.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Wim Van de Wygaert

  Philippe, klopt niet helemaal. Ok, de rente is historisch laag, maar rentevoeten van in de tijd van de Belgische Frank zijn niet te vergelijken met de Euro periode. Met de Belgische Frank was de inflatie veel hoger, maar de reële rente niet spectaculair veel hoger. Nu is het dus moeilijker dan vroeger omdat de prijzen toch een pak hoger liggen.

 • jean petermans

  Al de ellende is begonnen na het invoege treden van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen, vanaf toen zijn de prijzen omhoog geschoten en zijn dat blijven doen, ter vergelijking,,, kijk eens naar Wallonië en hoe de prijzen zich daar ontwikkelden de laatste decennia

 • K L

  Ben ik blij met mijn huis van 1980, 245 m2 oppervlakte en tuin van 1200m2 voor de prijs van een nieuwe mierenhoop!

 • Philippe De Naeyer

  Senne, maar de percentages op de leningen zijn ook gedeeld door 2 of zelfs 3. Dat is de reden waarom we nog rond komen. Mijn ouders hebben hun huis gekocht en toen betaalde je nog ongeveer 2,5x af wat je ontleende. (Lees: 1€ lenen is er 2,5€ teruggeven). Nu zijn de rentes zo laag, dat je amper intrest betaald. Dus of je betaald je huis duur aan de makelaar of je betaald je huis duur aan de bank.

 • Basil Fawlty

  Maar de prijzen zijn wel 2/5 duurder geworden..