Woningen 30.000 euro duurder in 5 jaar: hoeveel kost een huis in uw streek?

ANP
Nooit werden in België meer woningen verkocht dan in de eerste zes maanden van dit jaar. Een woonhuis in België kostte in het tweede trimester van dit jaar gemiddeld 260.145 euro. Het gaat om een stijging met 3,7 procent ten opzichte van het tweede trimester van vorig jaar, of een meerkost van ongeveer 10.000 euro. De laatste vijf jaar is de prijs van een huis 30.000 euro gestegen. 

Dat is merkwaardig, want in de vorige twee trimesters daalde de gemiddelde prijs van een woonhuis nog, zo blijkt uit de recentste Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De Belgen waren volgens Fednot opvallend actief op de vastgoedmarkt, want het ging om het drukste tweede trimester sinds de start van de barometer in 2007.

"In de eerste 6 maanden van 2019 waren er in ons land 7,7 procent meer transacties dan in dezelfde periode in 2018", zegt notaris Bart van Opstal. "We zien dezelfde trend in de drie gewesten: in Brussel waren er in de eerste jaarhelft 5,4 procent meer transacties dan in 2018. In Wallonië en Vlaanderen nam het aantal vastgoedtransacties sterker toe: respectievelijk met 7,2 procent en 8,3 procent."

Appartement

De gemiddelde prijs van een appartement klokte in het tweede trimester in ons land af op 229.820 euro. In vergelijking met het tweede trimester 2018 gaat het om een stijging met 4,8 procent, wat eveneens neerkomt op een meerkost van zowat 10.500 euro.

In de periode 2014-2019 steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met 13,2 procent. Rekening houdend met een inflatie van 8,2 procent over deze periode steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in reële waarde met 5,0 procent. Gemiddeld kost een woonhuis volgens Fednot nu zowat 30.000 euro meer dan in 2014. Voor een appartement is dat zowat 26.000 euro meer.

Brussel duurst

In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs van een woonhuis af op 281.954 euro. Daarmee lag de gemiddelde prijs 9,7 procent hoger dan het nationale gemiddelde. In Wallonië lag de gemiddelde prijs van 194.531 euro dan weer 24,3 procent lager dan het Belgische gemiddelde.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steeg de gemiddelde prijs voor een woonhuis met 3,5 procent naar 469.597 euro. Een woonhuis kostte in Brussel gemiddeld 82,8 procent meer dan het Belgische gemiddelde. 
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  speelt allemaal geen rol dagelijks ze verkopen ze huizen als een bakker warme broodjes ...voor vele is dit als suiker voor hun hersenen ..wanneer de suiker op is beginnen de afkick verschijnselen ..

 • DIRK RASSCHAERT

  Thijs Elvan, ze verdienen nog meer door veel huizen duur te verkopen. De lage rentevoeten zijn grotendeels de oorzaak dat de prijzen zo stijgen. Probeer eens bij een makelaar en luister naar zijn verkoopspraatje.

 • Christian Alex

  Eerlijk gezegd verwondert het mij dat de prijsstijging niet groter is. Dit is nauwelijks de inflatie, die was de laatste 5 jaar al 9%. Intussen zijn die huizen toch verbeterd, sinds 5 jaar geleden en de intresten om te ontlenen gezakt?

 • de alchemist

  Ik lééf alles op....je kan het maar gehad hebben....éne keer volledig belogen, bedrogen en volledig bestolen door ex-madam en nu zeg ik "foert"....geniet alléén nog van disco, betaalde seks, casino af en toe en goed gaan eten en later mag het OCMW mijn begrafenis betalen dan....Nog nooit éne in zijn kist zijne hoop stenen of een zak geld weten meenemen....wel.....dat er véél voor gevochten wordt overal heden ten dage om "de achtergebleven buit"....hahaha...

 • Ghijs Elvan

  Makelaars hebben er geen belang bij om de prijzen te verhogen. Een makelaar maakt niet meer winst door weinig huizen duur te verkopen. Zij verdienen meer, door veel huizen aan een lagere prijs te verkopen. Het belangrijkste is de rotatie van hun portefeuille en het aantal panden die ze verkopen. Veel makelaars raden de verkoper daarom aan om hun gewenste vraagprijs te laten zakken zodat zij het pand sneller verkocht krijgen.