Wintersolden missen hun start niet

De Meir in Antwerpen.
Klaas De Scheirder De Meir in Antwerpen.
Tevreden geluiden bij de winkeliers: de wintersolden hebben hun start niet gemist. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) konden de meeste modewinkeliers gemiddeld zo'n 3 procent meer verkopen dan op de eerste soldendag vorig jaar. Een verklaring hiervoor ziet het NSZ in het koudere weer, de grote voorraad en het feit dat de solden starten tijdens de kerstvakantie. Ook Comeos spreekt na een rondvraag over een vlotte start. Bij Mode Unie is te horen dat de omzet van de eerste soldendag gelijk bleef of licht positief is ten opzichte van vorig jaar.

"De ochtend kwam traag op gang, maar vanaf de middag werden de winkelstraten en shoppingcentra overspoeld met koopjesjagers. Schoenen, winterjassen, 'fake fur' en dierenprints vielen erg in de smaak. Sterk afgeprijsde artikelen gingen ook vlot over de toonbank", zegt handelsfederatie Comeos. "Vooral de typische winterartikelen zoals dikke pulls, warme winterjassen en laarzen gingen vlot over de toonbank", vult NSZ aan. Mode Unie noteerde eveneens een grote vraag naar "echte winteritems en dus de duurdere stukken".

Volgens het NSZ verwacht bijna 46 procent van de modedetailhandelaars om het tijdens deze soldenperiode beter te doen dan tijdens de vorige wintersolden. Toch is niet iedereen optimistisch: 28 procent van de ondervraagde modedetailhandelaars gaat uit van slechtere solden, 26 procent gokt op een status-quo. "Vooral de 'doorbraak' van het echte winterweer, in tegenstelling tot een zeer milde herfst, stemt de handelaars positief. 

Ze hebben voornamelijk hoge verwachtingen voor komend weekend", klinkt het bij de ondernemersorganisatie.
Hetzelfde geluid bij Comeos. Ook daar koesteren de handelaars hoge verwachtingen voor de wintersolden.
Isolde Delanghe van Mode Unie is iets voorzichtiger. "Hoe de solden zullen lopen valt af te wachten. De eerste soldendag valt midden in de week. Pas zaterdag zullen we kunnen zeggen welke richting het uitgaat. Veel zal afhangen van het weer", zegt ze.

De solden lopen nog tot 31 januari. Ook op zondag 6 januari zijn de meeste winkels in de grote steden open.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andre Dewilde

  Soldentijd bestaat niet, ringeloren noem ik dat. Nu kan er ineens 70% van de prijs af. Die prijzen moesten heel het jaar 70% minder duur zijn, uwe winkel zou wel draaien. En kom nu niet aandraven met het argument .... belasting he. Ge kunt maar belast worden op datgene wat je verdiend hebt. Maar ja, de meeste starters willen éérder gisteren, dan na jaren werken, rijk zijn.

 • Marc Statham

  Weer een record uitgegeven met het eindejaar en straks weer komen janken dat ze geen geld hebben als de begroting eraan komt...

 • johan fransaert

  heb die heisa rond de solden nooit echt begrepen ? hoeveel van die soldenjagers zouden de spullen die ze tijdens de solden kopen ook echt nodig hebben?.

 • dirk claeys

  In sluis is het elke dag open! Nu reeds tot 60% korting, plus een tankbeurt , plus een volle winkelkar in de jumbo , vlug veel euro's cadeau, en de kleren gratis vergelijkend met België!