Winkels aan de kust en in toeristische centra mogen voortaan elke zondag deuren openen

iStock
Zondagswerk voor handelaars in kustgemeenten en toeristische centra wordt aantrekkelijker. De Kamer heeft daarvoor een wetsvoorstel goedgekeurd. Ook oppositiepartijen cdH en sp.a stemden voor.

Zondagsarbeid is officieel verboden, maar er gelden op die regel tal van uitzonderingen. Voortaan zullen winkels in kustgemeenten en toeristische centra 52 zondagen per jaar de deuren mogen openen. Wel wordt werken op zondag voor elke individuele werknemer beperkt tot 39 zondagen per jaar, waardoor hij of zij gegarandeerd dertien vrije zondagen per jaar heeft.

De soepelere regels maken deel uit van de flexibiliteitsdeal, waarover de meerderheidspartijen en het cdH het voor de zomer eens raakten. Niet elk punt raakte echter voor het reces door het parlement.

Scholingsbeding
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de nieuwe vorm van scholingsbeding voor werkgevers die werknemers opleiden in een knelpuntberoep. Het scholingsbeding is een soort contract waarmee de werknemer zich ertoe verbindt een deel van de opleidingskosten terug te betalen als hij elders gaat werken.

Vandaag bestaat dat op maat van hogere bedienden omdat sprake is van een jaarloon vanaf 33.000 euro. In de nieuwe vorm voor knelpuntberoepen valt de loongrens weg. Het moet gaan om knelpuntberoepen die op de lijst van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten staan. Hier kwamen de voor-stemmen uitsluitend vanop de meerderheidsbanken.

Daarnaast wordt het ook mogelijk meer dan 500 euro per maand onbelast bij te verdienen in sportclubs, al mag het plafond van 6.000 euro per jaar niet worden overschreden.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Eigenlijk kan je daar ook niet anders meer dan duur betalend parkeren. Waarom zou je daar dan gaan winkelen.

 • Karel Van Beeck

  Ze doen maar. Ik ga naar Zeeland.Veel mooier daar!

 • rudi berghmans

  Krijgt een werkend gezin nog de kans om samen te genieten in het weekend ?

 • heiko werner

  En hier in Slovenië gaat men het terug beperken omdat het families uiteen trekt! Maximal 6 zo'n of feestdagen per werknemer en anders 600% loon! Ik blijf hier :)

 • christianne bruyland

  heel erg voor ouder(s) die hier hun brood moeten verdienen, dank aan o.a. Chr.Peeters die met deze maatregelen kinderen nogmaals het slachtoffer maken hun ouders niet enkel tijdens de week avonden, maar ook nog eens op zondag MOETEN MISSEN!