Winkeliers sluiten eerste soldendag af met status quo tot lichte winst

De eerste soldendag in Brussel.
BELGA De eerste soldendag in Brussel.
De eerste dag van de koopjesperiode is zaterdag afgesloten met een voorzichtig positieve balans. De handelsfederatie Comeos spreekt van een stijging met 5 procent in vergelijking met de eerste dag van de zomersolden van vorig jaar. Mode Unie, de bij Unizo aangesloten federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, heeft het dan weer over een status quo.

Mode Unie stelde vast dat de eerste soldendag deze voormiddag vlot op gang kwam. Maar vanaf de middag ging de verkoop erop achteruit, een evolutie die volgens de organisatie toe te schrijven is aan de hitte. Uiteindelijk kwamen de winkeliers uit op een omzetcijfer dat vergelijkbaar was met dat van een jaar geleden. 

"De consument koopt de laatste jaren, ook tijdens de solden, heel gericht", zegt Chiel Sterckx van Mode Unie. "Vandaag werd er vooral jacht gemaakt op de typische zomerproducten door het zeer warme weer. Dit maakt dat het aantal verkochte stuks omhoog ging, maar qua omzet landden we op status quo."
Comeos zag de omzet van haar leden dan weer stijgen met gemiddeld vijf procent. Vooral in de steden en de baanwinkels was het erg druk. In de winkelcentra kwam de toeloop later op gang, zo klinkt het.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Als je niets nodig hebt dan koopt een verstandig mens niets, solden laat me lachen.

 • ingrid grieten

  De soldenprijzen in Belgie liggen gelijk aan de normale prijzen over de grens. Echter zijn daar ook de solden begonnen, zelfs tot 70% dus blijft het verschil weer enorm.

 • Lodewijk Tekath

  @Jo Bosman. Dat merk ik al jaren solden duurder dan 1 of 2 weken ervoor. Bedriegers ja.

 • Gerard Braeckmans

  Aan de reacties te zien zouden er beter geen solden zijn.

 • Maria Duval

  Patrick bloemen, op 1 Juli maar omdat het weekend al is ingezet en zaterdag was het vandaag al solden.