Wie spaart, wordt armer

Je spaargeld brengt je (bijna) niks meer op.
Shutterstock Je spaargeld brengt je (bijna) niks meer op.
De laatste jaren brengt het geld dat je spaart niet meer veel op en dat zal ook de komende maanden zo blijven. Hoe komt dat? Omdat de rente die we ontvangen lang niet zo groot is als het verlies aan koopkracht van ons geld.

Met duizend euro kunnen we vandaag minder doen dan vijf jaar geleden. Dat komt omdat de goederen en diensten die we kopen duurder zijn geworden. Anders gezegd: de koopkracht van ons geld is verminderd. In vaktaal noemen we dit geldontwaarding of inflatie.

Die permanente waardevermindering van ons geld heeft ook gevolgen voor ons spaargeld. Veronderstel dat we vandaag 1.000 euro op een spaarrekening hebben staan. Daarmee zouden we net een korf goederen van eveneens 1.000 euro kunnen kopen. Doen we dat niet en laten we het geld nog twaalf maanden staan, dan hebben we bij een totale rente van 0,12% over een jaar 1.001,2 euro op onze rekening staan. Dat zal evenwel niet volstaan om op dat moment diezelfde goederen te betalen. Bij een inflatie van 1,52% zullen ze tegen dan namelijk 1.015,20 euro kosten. Of: wie zijn geld vandaag niet uitgeeft en dus spaart, kan er dan minder mee doen.

In dit filmpje wordt alles nog een keer duidelijk uitgelegd. 

Het verschil tussen de rente op de spaarrekening en de inflatie wordt ook wel de reële rente genoemd. Is de geldontwaarding groter dan de rentevergoeding, dan spreken we van een negatieve reële rente. Ze houdt in dat de spaarder aan koopkracht verliest, zoals nu het geval is.

Om de koopkracht te bewaren, zal de opbrengst van het spaargeld hoger moeten zijn dan de inflatie. Iets wat met een spaarrekening vandaag niet lukt. Wie dat toch wil bereiken, moet voor andere spaar- of beleggingsformules kiezen.

Als u de situatie over meerdere jaren bekijkt, moet u ook rekening houden met een sneeuwbaleffect. Aan de opbrengstenkant krijgt u ook rente op uw rente uitgekeerd, langs de uitgavenkant speelt inflatie op inflatie.

Lees ook:

Spaarrekeningen blijven aandikken

Nog lage spaarrentes tot de zomer van 2019

Wat levert pensioensparen maandelijks op vanaf uw pensioen?

Bronspaargids.be
115 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Degeest

  En onze beleidsmensen steeds rijker ,door niet te werken .

 • ines laheye

  wie niet spaart wordt nog armer.

 • Hugo Van Haevre

  Dank u Europa en onze regering hier voor, denk er maar eens aan in het kieshokje

 • Jean-Marie Devos

  En als je koopt ben je alles kwijt

 • Karel Tichmann

  danny buyse; "De bank heeft me aangeraden".. Dit was je eerste grote fout, je ging naar een bánk. Vermijd een bank altijd ten alle kosten..