Wie een huis wil kopen leent nu bijna 160.000 euro, Nationale Bank maant aan tot voorzichtigheid

BELGA
De Nationale Bank van België (NBB) maant de banken opnieuw aan tot voorzichtigheid met hypothecaire kredieten. Het aantal risicovolle hypothecaire leningen moet afgebouwd worden, klinkt het bij de voorstelling van het Financial Stability Report 2019 van de NBB. Eind vorig jaar bedroeg het uitstaande bedrag aan hypothecaire leningen meer dan 200 miljard euro.

De Belgische financiële sector heeft vorig jaar robuust gepresteerd, maar de lagerenteomgeving vormt een grote uitdaging en er is toenemende bekommernis over de ontwikkelingen op de kredietmarkten, en dan in het bijzonder over de markt van het hypothecair krediet. De NBB roept de kredietinstellingen daarom op tot "meer gezonde en voorzichtige praktijken en een economisch verantwoorde prijszetting".

De NBB ziet in het aantrekken van de kredietcyclus in tal van Europese landen, waaronder België, een potentieel risico voor de financiële stabiliteit. De kredietcyclus in ons land is sterk versneld, mede als gevolg van de versnelling van de groei van de kredieten aan niet-financiële ondernemingen.

Maal vier sinds 2000

De Belgische banken blijven volgens de NBB hypothecair krediet verstrekken tegen zeer lakse kredietvoorwaarden en vaak tegen rentetarieven en -marges die niet stroken met de inherente risico's en hun kapitaalkosten. Dat maakt dat er kredietportefeuilles opgebouwd worden met ondermaats rendement. De NBB dringt daarom aan op een correcte en risicogebonden prijszetting voor hypothecaire kredieten en wil een substantiële vermindering van het aandeel aan risicovolle hypothecaire kredieten.

Eind 2018 bedroeg het uitstaande bedrag aan hypothecaire leningen meer dan 200 miljard euro, of zowat het viervoud van het bedrag begin 2000. Dat is volgens de NBB toe te schrijven aan zowel de stijging van het aantal uitstaande overeenkomsten als aan de voortdurende toename van de gemiddelde ontleende bedragen. Tussen 2000 en 2018 is het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning gestegen van minder dan 75.000 euro tot bijna 160.000 euro. 

Febelfin, de koepel van de financiële sector, zegt in een reactie dat de kredietsector zich ervan bewust is dat de hypothecairekredietverlening met grote zorg moet gebeuren. De schuldgraad van de Belgische gezinnen klimt geleidelijk en ligt nu hoger dan het gemiddelde van de eurozone. 

“De kredietverstrekkers moeten de nodig voorzichtigheid aan de dag leggen om enerzijds maximaal te vermijden dat individuele kredietnemers te omvangrijke leningen zouden aangaan, en anderzijds op termijn de financiële stabiliteit te vrijwaren. De aanbevelingen van de NBB zijn duidelijk, het is nu aan elke bank om daar op de gepaste manier op te reageren”, aldus Febelfin. 

Cyberaanvallen

De NBB wijst de financiële sector voorts ook op de cyber- en IT-risico's door een toenemende digitalisering en uitbesteding van IT-diensten. "De financiële sector is duidelijk een doelwit van cyberaanvallen. "Onze bezorgdheid is dat een cyber- of IT-incident bij verschillende instellingen tezelfdertijd een systeemrelevante impact zou kunnen hebben", zegt NBB-directeur Jean Hilgers.

Nieuw in het Financial Stability Report dit jaar is dat ook de risico's verbonden aan de klimaatverandering en de overgang naar een koolstofarme economie een aandachtspunt geworden zijn. De financiering van die transitie wordt een belangrijke uitdaging voor de financiële sector en brengt financiële risico's met zich mee, klinkt het.

Op de vraag van een journalist naar de mogelijke gevolgen van een lang aanslepende regeringsvorming, gaf de gouverneur van de NBB, Pierre Wunsch, te kennen dat dit op korte termijn wellicht geen gevolgen zal hebben. "De economische omgeving is ook anders dan in 2010 (toen ons land na de verkiezingen 541 dagen zonder regering bleef, red.). Het gaat vandaag veel beter in Europa. Maar op een bepaald moment is er wel een regering nodig, omdat we weten dat anders het tekort omhoog gaat, meestal door sociale uitgaven", aldus Wunsch. "Het is niet zo dat er zonder een regering bespaard wordt, integendeel.”
91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK RASSCHAERT

  Dan hebben ze toch al 250000€ in de handjes.

 • Brecht Dujardin

  De woonbonussen en de veel te lage rentes zullen als een boemerang landen in het gezicht van de gezinnen, banken en overheid. Eens de economie begint te sputteren waarvan de eerste tekenen reeds op de beurzen. Dus denken dat vastgoed niet kan dalen in prijs is een kromme redenering, zie maar de VS, Nederland, Spanje, Ierland, ... enz. na de crisis van 2008. De evolutie van vastgoedprijzen is echt wel zorgwekkend. Zo is de crisis in 2008 in de VS begonnen met hypotheek wanbetalers. Remember!!!

 • Diego Missiaen

  In 2000 hadden we 170000 € eigen middelen en toen nog 140000€ bijgeleend voor onze woning. Volgend jaar is de lening al afbetaald en als je nu ziet wat de rentetarieven nu maar zijn, zou ik zeker nog veel.meer geleend hebben en minder eigen centen ingestopt hebben.

 • Ghijs Elvan

  @Leonardo: Hoeveel huur je kan betalen, maakt voor een bank niet uit. Dit is voor hen geen risico. Dit is enkel een risico voor de verhuurder wanneer de huurder niet meer kan betalen. Als je echter een lening aangaat voor bijv. € 200 000, en je kan die niet terugbetalen, dan heeft de bank een veel groter risico. Het risico voor de bank is niet die €800 per maand, maar wel het hele geleende bedrag. Zelfs met hypotheek op de woning zal de bank bij gedwongen verkoop nooit 100% recupereren.

 • Johnny Deketel

  De nieuwe milieuregels hebben bouwen een pak duurder gemaakt en net nu gaat de regering de banken vertellen dat ze niet zo veel mogen lenen. Is het misschien de bedoeling dat de woonhuizen allemaal in handen vallen van kapitaalkrachtige personen of vennootschappen en dat de werkende burgers levenslang huur betalen zodat zij het huis afbetalen met nog een flinke winst er bovenop ?