Wie dicht bij bomen woont, leeft langer

Dat bomen belangrijk zijn, weten we al lang. Nu blijkt volgens Amerikaanse wetenschappers dat mensen die dichtbij bomen wonen, langer leven. Meer nog, ze zijn gelukkiger, gezonder en minder vaak het slachtoffer van criminaliteit.

Langer leven
"Mensen kalmeren in de natuur", zegt professor Frances Kuo van de universiteit van Illinois in de Telegraph. "Ze voelen zich er mentaal jonger door en ze slagen er beter in uitdagingen aan te pakken." Mensen die in een boomrijke omgeving wonen, scoren beduidend beter op tests en ze hebben gelukkigere relaties. Andere studies hebben eerder vastgesteld dat bomen in een straal van anderhalve kilometer ook bepalend zijn voor onze gezondheid. In Japan bleek dat mensen langer leven als ze op wandelafstand van een park of bos wonen.

Minder criminaliteit
Boomrijke straten zijn ook minder vaak het slachtoffer van criminaliteit. Een Amerikaanse studie stelt zelfs dat criminaliteit met zeven procent afneemt naarmate er meer bomen in je omgeving staan. Mensen met een tuintje, voelen zich thuis ook een stuk veiliger. Kinderen met een mentale handicap reageren ook beter op een omgeving met bomen of een park. (gb)