Weyts wil kilometerheffing voor Vlaanderen

Een kilometerheffing voor personenwagens is een idee dat minister Ben Weyts wel 'genegen' ligt. "Want dat kan leiden tot een belastingverlaging voor de Vlaming", staaft Weyts. "Nu zijn er zoveel buitenlandse chauffeurs die door Vlaanderen razen zonder dat ze 1 eurocent bijdragen aan de weginfrastructuur. Als we hen laten betalen, dan kunnen we de verkeersbelasting voor de Vlaming afschaffen, en de extra inkomsten van de buitenlanders gebruiken om te investeren in weginfrastructuur."

De minister heeft al een eerste proefproject gepland voor een theoretische onderbouw, dat de komende weken al uitgevoerd wordt. "Het is in elk geval een totaal nieuw idee dat nergens in het buitenland al toegepast wordt", aldus Weyts.

Met huurfiets naar het werk en terug

Weyts, wil het woon- werkverkeer uitbreiden. Daarvoor investeert hij onder andere 10 miljoen euro extra in randparkings voor bedrijventerreinen. "Zodat we personeelsleden van bedrijven kunnen uitnodigen om hun wagen achter te laten op een randparking vlakbij de autosnelweg en de laatste kilometers af te leggen met een huurfiets die daar gestald staat", aldus Weyts.