Wet is eindelijk ondertekend: Belgische mayonaise wordt minder vet

Photo News
Onze mayonaise moet vanaf nu 'slechts' 70 procent en 5 procent eigeel bevatten. Koning Filip heeft op 26 mei een wet met nieuwe voorschriften ondertekend, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Producenten zijn blij dat de knoop over de populairste Belgische saus na jaren is doorgehakt.

60 jaar lang moest Belgische mayonaise volgens de wet 80 procent vetstof en 7,5 procent eigeel bevatten. Nu mag de samenstelling minder vet zijn, maar fabrikanten mogen uiteraard wel nog mayonaise volgens de oude voorschriften verkopen.

Belgische producenten zijn blij met de beslissing. Vorig jaar klaagden ze over oneerlijke concurrentie, omdat buitenlandse collega's in ons land wél minder vette mayonaise mogen verkopen. David Marquenie, secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Sauzenproducenten kaartte vorige zomer aan dat de Raad voor het Verbruik dit dossier tegen hield.

Consumentenorganisaties vreesden namelijk dat de soepelere wet de kwaliteit van de Belgische saus zou aantasten. "Het percentage vetstof en eigeel dat verdwijnt, wordt niet alleen vervangen door water, maar ook door bewaarmiddelen", luidde het toen. Het was minister Kris Peeters (CD&V) die iedereen in 2015 rond de tafel bracht. Bijna een jaar na zijn inspanningen is de wet nu eindelijk ondertekend.