West-Vlaamse start-up bouwt megabatterij

belga
Het West-Vlaamse energiebedrijf Yuso investeert samen met het grootste Japanse engineeringbedrijf Nippon Koei in een batterijsysteem om elektriciteit op te slaan. Dat schrijft De Tijd.

Het project van ruim 11 miljoen euro komt in het Oost-Vlaamse Ruien, op het terrein waar vroeger de grootste steenkoolcentrale van Electrabel stond. Het batterijenpark kan elektriciteit opslaan als er een overaanbod van bijvoorbeeld stroom uit zonnepanelen is. Op momenten dat er kleine tekorten op het hoogspanningsnet van Elia zijn, kan de batterij snel stroom aan het net leveren.

"Energieopslag is cruciaal om de energieomslag in Vlaanderen mogelijk te maken", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). "Investeringen in batterijen en flexibiliteit zijn noodzakelijk om hernieuwbare energie op te slaan, want de zon schijnt niet altijd en de wind waait niet continu."

De megabatterij wordt de grootste in ons land en zal een capaciteit van 25 megawatt hebben, het equivalent van vijf miljoen smartphonebatterijen of van het jaarlijkse energieverbruik van tien gezinnen.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Janna Boonstra

  Neem gewoon stroom af van Nederland. Wij komen er in om.

 • Martin Himpe

  Een druppel op een hete plaat. 25 megawatt is niet het equivalent van het jaarlijkse energieverbruik van 10 gezinnen , maar van slechts 7 gezinnen. Gem. verbruik = 3.5 Mw. ( 3500 kWh.)

 • Désiré hamelers

  Moeten die ook prosumententarief betalen??

 • Bob Boomer

  - Wat hebben batterijen gemeen? 1- Ze gaan allemaal kapot. 2- Je moet ze opladen 3- Ze laten een schrootberg achter... m.a.w. ideaal om een commerce op te starten !

 • Jeanne Piens

  de echte plannen van de batterij zijn zo groot als een volledige stad, welke stad verdwijnt in de toekomst