Exclusief voor abonnees

Welke verzekering dekt welke schade in huis? Onze expert zoekt het uit

Shutterstock
De ladder die door het raam valt, de bal van de kinderen die over de haag vliegt en op de terrastafel van de buren terecht komt, of de babysit die haar been breekt door over het treintje van uw jongste te struikelen. Niet elk ongeval in, op of rond het huis is groot, maar zeker als er lichamelijke schade is, kan de kostprijs wel flink oplopen. Nochtans kunt u zich voor veel van die ongevallen verzekeren. Maar welke verzekering dekt welke schade? 

De babysit valt bij u in huis en breekt haar been

Hoe het komt dat de babysit valt of hoe erg die er aan toe is, maakt niet uit: u wordt beschouwd als werkgever en draait op voor de kosten. Die kunnen trouwens een pak hoger liggen dan enkel de verzorging, als de babysit door de val bijvoorbeeld een tijdje niet kan werken. U kunt daarom het best een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. Meer zelfs, u bent verplicht dat te doen zodra u tegen betaling mensen tewerkstelt. Dat kan de babysit zijn, de poetshulp, maar evengoed de tuinman of de schilder die in het zwart komt klussen.
Specifiek voor een arbeidsongevallenverzekering voor hulp in huis is er de verzekering huispersoneel. Bijna alle verzekeraars bieden die aan en dat aanbod is ook zeer gelijklopend, maar er zijn ook verschillen - bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal dagen per jaar dat er hulp in huis is. Die verzekering huispersoneel kost tussen 50 en 75 euro per jaar. Ze is trouwens niet nodig als u enkel met dienstencheques werkt. In dat geval werkt die hulp voor een bedrijf en is die 'werkgever' verantwoordelijk voor de kosten door een arbeidsongeval.

Uw hond bijt de buurvrouw

Als uw huisdier anderen verwondt, draait ú op voor de kosten. Hetzelfde geldt als u of uw gezinsleden anderen schade toebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de voetbal van de kinderen die per ongeluk in het raam van de buren schiet, of wanneer ze op de speelplaats op de bril van een klasgenootje gaan staan. Die schade wordt gedekt door de familiale verzekering. Die verzekering geldt voor het hele gezin, huisdieren incluis dus. Al geldt bij materiële schade bijna altijd een franchise: het bedrag dat u zelf moet betalen. Pas boven dat bedrag betaalt de verzekering. Voor lichamelijke schade is er meestal geen franchise.

Een familiale verzekering is niet verplicht, maar wel een absolute must. Ook als u single bent, trouwens. Het tarief bedraagt ongeveer 65 euro per jaar voor een alleenstaande en 75 euro voor een gezin.

Tijdens het klussen valt de ladder door de veranda en is het raam stuk

Die schade zal gedekt worden door de woonverzekering, die ook glasbreuk vergoedt. Dat toont meteen het belang aan van een goede woonverzekering, die vandaag veel meer behelst dan enkel de brandverzekering. Niet alleen bij glasbreuk, maar ook bij storm- en hagelschade, bij waterschade of na schade door problemen met de elektriciteit vergoeden de meeste woonverzekeringen de schade. Om die woonverzekering ook uit te breiden naar een verzekering bij inbraak en diefstal moet u doorgaans wel een extra premie betalen. Ook bij een woonverzekering krijgt u vaak niet alles tot de laatste cent terugbetaald. De meeste verzekeringen werken met een franchise: de eerste 250 euro van de schade moet u dan zelf betalen.

Een woonverzekering is in principe niet wettelijk verplicht, maar bijna iedereen heeft die. Ook als huurder hebt u er trouwens belang bij zo'n verzekering af te sluiten. De prijs van de woonverzekering hangt af van de waarde van de woning en wat de verzekering specifiek dekt, bovenop de schade die elke woonverzekering dekt. Zeker als u waardevolle voorwerpen in huis hebt, kan u best nagaan hoe het zit met de specifieke verzekering daarvan binnen uw woonverzekering.

Bij het barbecueën verbrandt u uw hand

Als u bij de eerste lentezon net iets te enthousiast met de brandende barbecuekolen sleurt en daarbij uw hand verbrandt, dan is er in de eerste plaats de ziekteverzekering die de kosten voor verzorging dekt. Die verzekering is verplicht en gebeurt door de aansluiting bij een ziekenfonds. Maar ze dekt niet de volledige medische kosten, die soms hoog kunnen oplopen.

In dat geval is de hospitalisatieverzekering een goede aanvulling. Als u zelfstandige bent, en door het ongeval met de barbecue niet kan werken kan u zich via een 'gewaarborgd inkomen'-polis eventueel ook indekken voor het loonverlies vanwege dat lichamelijk letsel.

De poetshulp breekt tijdens haar werk een vaas

Als uw poetshulp via dienstencheques werkt, is het eenvoudig. Dan is de poetshulp verzekerd via het dienstenchequebedrijf en draait dat bedrijf, als werkgever van uw poetshulp, op voor de schade.

Werkt uw poetshulp niet via een dienstenchequebedrijf, dan kan u de schade via de familiale verzekering trachten terug te krijgen. Kijk in dat geval zeker na of uw familiale verzekering ook de schade van huispersoneel - bijvoorbeeld ook de babysit - dekt.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vindt u hier. 

Aanvullend pensioen bijeengespaard, maar weg bij werkgever? Dit zijn uw opties

Lege bankrekening aan het eind van de maand? Zo houdt u meer geld over

Minder betalen voor energie? Expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit waarop u kunt besparen