Wel mondeling akkoord, nog niet schriftelijk: wanneer is een huis effectief verkocht?

Shutterstock
Het zal u maar overkomen: u hebt een akkoord met een verkoper over een huis, maar als u het wil officialiseren meldt hij dat iemand anders meer heeft geboden en dat hij op het hogere bod ingaat. Kan dat wel zomaar?

Akkoord is akkoord

Nee, de wetgever is duidelijk. Van zodra er tussen een koper en een verkoper een akkoord is over wat er wordt verkocht en voor welke prijs dat gebeurt, is de koop gesloten. Het maakt geen verschil of die afspraken mondeling gebeurden, dan wel op een boterbriefje of bij een notaris op schrift werden gesteld. Dat de koper nadien van een andere kandidaat een hogere prijs kon krijgen, is gewoon pech voor hem.

Het probleem schuilt in de bewijskracht. Maakte u de afspraken enkel mondeling? Moeilijk te bewijzen. Een wijze raad: leg alles schriftelijk vast.

In de volksmond spreekt men vaak over ‘een voorlopige compromis’. Die term is dus misleidend, want het gaat wel degelijk om een effectieve verkoop. Elke verkoop van een onroerend goed moet sowieso wel binnen de vier maanden worden bekrachtigd in een officieel geschrift, nl. de notariële akte.

Lees ook: Hoe haalt u fiscaal het maximum uit uw woonlening?

Schadevergoeding

Wat als u toch slachtoffer wordt van zo’n charlatan die uw huis doorverkoopt aan een hogere bieder? U hebt twee opties: uw huis opeisen of een schadevergoeding wegens verbreking van een overeenkomst vragen. Desnoods moet u naar de rechtbank trekken. Let wel op. Bereid zijn om de geafficheerde prijs te betalen staat niet gelijk aan een automatische verkoop. De geafficheerde prijs is louter een uitnodiging om te onderhandelen.

Verkoop onder voorwaarden

Bent u niet zeker dat u wel een lening krijgt van de bank? Dan kan u een aankoop sluiten met ontbindende voorwaarden. Dan neemt u op dat de transactie niet doorgaat als u geen lening krijgt. Is dat het geval, dan zijn koper en verkoper nergens meer aan gebonden.

Recent was de koop- en verkoopbelofte even in opmars. Via deze overeenkomst verbond de kandidaat-koper zich ertoe om op een later tijdstip een bepaalde prijs aan een onroerend goed te geven. De kandidaat-verkoper verklaarde zich akkoord om die prijs ook te aanvaarden. Deze formule werd gebruikt omdat de periode van vier maanden tussen het overeenkomen over de modaliteiten van de transactie en de opmaak van de akte bij de notaris te kort was. Op 1 juni zakken de registratierechten in Vlaanderen van 10% naar 7%. Wie te vroeg tot een formele aankoop overging, zou nog 10% moeten betalen. De verlaging geldt immers pas voor alle notariële akten die na die datum worden geregistreerd. Daarom werd de echte koop even uitgesteld.

Lees ook:

Wat als mijn lening niet volstaat

Hoe splits ik als zelfstandige mijn lening tussen privé en beroep?

Heeft een tweede lening gevolgen voor mijn eerste woonkrediet?

Bron: spaargids.be.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven van Sas

  Verkocht is verkocht. Anders krijg je van die kapaza toestanden waar alleman maar bied en naderhand niks koopt of niet opdaagt

 • Leo Duym

  @Pieter Werlo, 1.De meeste mensen houden inderdaad hun woord, maar hier gaat het over wie zijn woord niet houdt. - 2. Natuurlijk kun je alles op papier zitten, maar voor je iets op papier zet, maak je eerst een mondelinge afspraak over wat erop dat papier komt te staan.

 • Jan De Smet

  Van zodra je bij de aasgier/profiteur/geldwolf of beter gezegd de zinloze doch officiële job genaamd "notaris" bent geweest, is het huis verkocht.

 • Pascal De Groote

  In China is er zelden papier en geen problemen. Een woord is een woord. Denk dat als je een papiertje bovenhaalt om het te bevestigen de deal afspringt want dat komt over alsof je de tegenpartij niet vertrouwd.

 • georges friant

  simpel, van zodra het is betaald