We kunnen fors besparen op stroom en gas, maar Vlaming blijft hangen bij duurste energiecontracten

photo_news
De duurste energiecontracten blijven de markt domineren, stelt energiewaakhond CREG vast. "In Vlaanderen vertegenwoordigen de tien duurste elektriciteitsproducten voor gezinnen nog steeds 66 procent van de markt, voor aardgas gaat het om 47 procent", luidt het. Voor kmo's is de situatie zelfs nog slechter, met een marktaandeel van 70 procent in Vlaanderen voor de tien duurste elektriciteitsproducten en 50 procent voor de tien duurste aardgasproducten.

De CREG publiceerde eind 2015 al eens een studie over de dominantie van de dure energiecontracten en de vele 'slapende' contracten. "Sindsdien is de situatie nauwelijks verbeterd", zegt de regulator. "We stellen vast dat de Belgische consument wel actief is op de energiemarkt, maar uit de evolutie van de productportefeuilles blijkt ook dat het vaak om dezelfde groep consumenten gaat die regelmatig van product wijzigt bij de gekende leveranciers. Bij een belangrijke groep consumenten met oudere en vaak ook duurdere contracten wijzigt de markt quasi niet".

Veranderen van contract en/of van leverancier loont nochtans. Op basis van alle bestaande producten kunnen gezinnen in Vlaanderen tot 182 euro per jaar voor elektriciteit en tot 521 euro per jaar voor aardgas besparen. Voor kmo's loopt dit op tot 2.422 euro voor elektriciteit en 1.972 euro voor aardgas.