We hebben fors meer reisplannen dan vorig jaar

Frankrijk is de populairste vakantiebestemming bij de Belgen.
REUTERS Frankrijk is de populairste vakantiebestemming bij de Belgen.
De Belg heeft dit jaar, voor de periode van begin mei tot eind december, opvallend meer vakantieplannen dan in dezelfde periode in 2014. Uit een peiling op vraag van de vereniging van Belgische touroperators ABTO bij 2.000 volwassen Belgen blijkt dat de totale vakantiemarkt voor die periode met maar liefst 15,5 procent gegroeid is.

Vier op de vijf Belgen (79,3 pct) plannen dan voor minstens één nacht op vakantie te gaan, hetzij via touroperator, hetzij zelf georganiseerd. Vorig jaar was dat 70,9 pct. "Inderdaad een forse stijging", erkent ABTO-woordvoerder Claude Pérignon. "Mogelijk heeft het WK vorig jaar meer mensen in België gehouden."

11,9 miljoen vakanties
Op basis van de bevraging, uitgevoerd door WES (West-Vlaams Economisch Studiebureau), besluit ABTO dat de Belgen van mei tot eind dit jaar 11,9 miljoen vakanties plannen. Eind april waren al 4,7 miljoen van die reizen vastgelegd. Vorig jaar ging het in totaal om 10,3 miljoen vakanties. De cijfers die ABTO in 2014 via de touroperators kreeg, lagen in lijn met de cijfers van de vakantiemonitor vorig jaar, zegt Pérignon.

Van de bijna 12 miljoen verwachte reizen worden er 1,94 miljoen geboekt bij de touroperator, tegenover 1,82 miljoen in 2014 (+6,6 pct). Pérignon voegt er wel aan toe dat eind mei het aantal boekingen bij de reisagenten ruim 5 pct lager lag dan in mei 2014. "In die telling is pas sprake van een reis vanaf vier overnachtingen", aldus de woordvoerder.

Frankrijk meest in trek
Populairste bestemming wordt Frankrijk, met 22,9 pct van de Belgen die een reis naar onze zuiderbuur plant. België is de tweede bestemming, met 13,5 pct van de geplande reizen. "Bijvoorbeeld citytrips in eigen land of een aantal overnachtingen aan de kust", zegt Pérignon.