We betalen fors meer voor stroom (en dit is waarom)

istock
Elektriciteit is vandaag zowat 90 à 100 euro duurder dan een jaar geleden. De groothandelsprijs voor elektriciteit zit al een tijd in stijgende lijn, en is nu ook doorgesijpeld in de stroomfactuur van de gezinnen.

De reden is meervoudig: enkele kerncentrales in België en Frankrijk zijn onbeschikbaar, waardoor de productie kleiner is. Ook de prijs van CO2 stijgt, net als de prijs van gas en steenkool. In Duitsland wordt dat laatste nog steeds gebruikt om stroom op te wekken. 

De energieleveranciers bevoorraden zich op die groothandelsmarkten. Als elektriciteit duurder wordt voor de leveranciers, wordt ze ook duurder voor de klanten, ook al maakt 
de grondstof voor de stroom in België maar een derde uit van de totale stroomfactuur van de gezinnen.

Cijfers

In vergelijking met zowat een jaar geleden is elektriciteit vandaag 30 euro/MWh duurder. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3,5 MWh, mag je dus rekenen op een stijging van de kost van elektriciteit met negentig à honderd euro, klinkt het bij Lampiris. Ook Eneco spreekt van een prijsstijging met honderd euro.

Hoeveel stroom duurder wordt, hangt af van het soort contract. Is het vast of een variabel contract? Wanneer vervalt het contract? Duidelijk is dat wie voor lange tijd een vast contract heeft, vandaag voordeel doet.

De stijgende prijzen op de groothandelsmarkten gelden voor alle leveranciers. "Als men de vaste prijzen van september 2018 met die van september 2017 vergelijkt, merkt men een stijging van 75 à 100 euro", klinkt het bij Engie Electrabel. Bij EDF Luminus, de nummer twee op de stroommarkt, betaalt men vandaag 50 euro à 75 euro meer voor nieuwe contracten, zo klinkt het. "Eerder richting 50 euro".

istock

Toekomst

Of en met hoeveel de prijs de komende maanden zal stijgen, is moeilijk te preciseren, klinkt het nog bij Engie Electrabel. Voor klanten met een contract dat driemaandelijks wordt geïndexeerd, wordt de prijs voor het laatste kwartaal opgemaakt op basis van de maanden juli, augustus en september. "Daar hebben we dus nog geen volledig zicht op. Maar de laatste weken en dagen zien we weer stijgingen op de groothandelsmarkten", klinkt het.

Ook de Vlaamse energieregulator Vreg merkt stijgende prijzen. "De prijzen stijgen geleidelijk. Natuurlijk is er een verband met de groothandelsprijzen, maar er speelt natuurlijk meer. Het is niet omdat de groothandelsprijs met dertig euro stijgt, dat de stroomfactuur met dertig euro stijgt. Je mag dat niet één op één vergelijken". 

Tip: Vergelijk  hier alle prijzen van elektriciteit in België
272 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Laurent Van Groeningen

  Ik stel voor dat electrabel het verschil betaald, en de regering die de verlenging van het contract heeft goedgekeurd. Electrabel wegens slecht overzicht van het onderhoud, en de regering wegens zakkevullerij.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ik heb hier al lang mijn biezen gepakt. En het zal er niet op beteren tenzij men de wetstraat inneemt.

 • Freddy De Vos

  Tv is al buiten en houtkachel wordt geïnstalleerd!

 • Dirk Parein

  Doe er nog eens 2.000.000 electrische auto’s bij en 1.00.000 fietsen (want ja, wel groen maar te vadsig om zelf te trappen, om van de exploderende bevolking nog maar te zwijgen) en dan kan je de electriciteitsprijs verhogen met de prijs van een windmolen op elke vrije plek. Diesel zal snel terug in zijn. Wat een vooruitgang die “vooruitgang”, alles kwijtspelen en terug in een grot, dát is wat die vooruitgang teweegbrengt.

 • Hugo Van Vlaanderen

  Ik heb zonnepanelen (groepsaankoop, laat u niet vangen) maar ook 3 elektriciteitsmeters, ik verbruik niets op deze 3 meters en lever ook nog eens 1000 kW terug. Door mij te betalen 500 € ???????