Wat betekent 0-rente voor uw spaarboekje?

Het is zover: de Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief onverwacht verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent. Maar wat betekent dat juist voor uw spaarboekje?

De basisrente stond al historisch laag op 0,05 procent, maar de ECB heeft die rente nog verlaagd naar 0. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. Daarnaast daalt de depositorente verder onder nul: van -0,3 naar -0,4 procent. Banken die geld willen plaatsen bij de ECB moeten dus meer betalen. Maar welke gevolgen hebben die veranderingen nu voor de spaarders?

De verlaging van de basisrente en de depositorente zullen ervoor zorgen dat banken sneller kredieten zullen verstrekken aan particulieren en ondernemingen. Omdat de banken nu nog meer moeten betalen om geld bij de ECB te stallen, zullen ook de spaarders dat voelen. De basisrente mag in België echter niet onder nul zakken en dus botst de beslissing van de ECB met de Belgische wetgeving.

"Er zou nu wel eens een einde kunnen komen aan de massa geld die er in België op de spaarrekeningen staat."

Financieel expert Pascal Paepen

Negatieve rente verboden

Een negatieve rente op je spaarboekje is in België niet toegelaten. Spaarders moeten minimum 0,11 procent intrest krijgen op hun spaargeld: 0,1 procent voor de getrouwheidspremie en 0,01 procent voor de basisrente.

Vorige maand liet de bank Société Générale de basisrente al zakken naar 0,01 procent. Volgens financieel expert Paul D'Hoore bestaat de kans dat ook andere banken het voorbeeld van Société Générale zullen volgen. Een spaarboekje met 0,11 procent rente is dus niet ondenkbaar.

Volgens financieel expert en beursspecialist Pascal Paepen zou een dergelijke situatie "onhoudbaar en ongezond" zijn. "Een bank heeft ook kosten, moet een buffer opzij hebben staan voor risico's, moet een vergoeding voorzien voor de aandeelhouders. Een krimpende rentemarge zorgt bijgevolg voor een onhoudbare situatie en leidt op termijn tot ongezondere banken. En dat laatste wil niemand."

Financieel expert Paul D'Hoore
Medialaan Financieel expert Paul D'Hoore

"De situatie van de lage rente en de overvloed aan spaargeld is alleszins abnormaal."

Pascal Paepen

Spaarboekje de rug toekeren

Door de renteverlaging zal het vertrouwen in het spaarboekje nog verkleinen. Het zou dus kunnen dat de Belgen hun spaarrekeningen leeghalen om er iets anders mee te doen.

"Er zou nu wel eens een einde kunnen komen aan de massa geld die er in België, maar bijvoorbeeld ook in Italië, op de spaarrekeningen staat. De situatie van de lage rente en de overvloed aan spaargeld is alleszins abnormaal", aldus Paepen.

Financieel expert Pascal Paepen
YouTube Financieel expert Pascal Paepen

Inflatie

De ECB wil er met deze maatregelen alles aan doen om inflatie in de hand te werken. Ons geld zal minder waard worden, omdat prijzen zullen stijgen. Bij een bepaald niveau van inflatie, zullen mensen meer uitgeven, wat uiteindelijk de economie moet doen aanzwengelen. Of de nieuwe renteverlaging ook de economie zal aantrekken, valt nog af te wachten.  

ECB-voorzitter Mario Draghi heeft benadrukt dat de rente in de eurozone nog heel lang heel laag blijft. Hij voegt wel toe dat er geen verdere verlagingen voorzien zijn. De ECB zal wel nog andere maatregelen nemen om economische groei te stimuleren.

ECB-voorzitter Mario Draghi heeft geen verdere renteverlagingen in het verschiet.
EPA ECB-voorzitter Mario Draghi heeft geen verdere renteverlagingen in het verschiet.