Wat als eigenaars van zonnepanelen de deur gesloten houden? “We gaan voor die digitale meter geen deurwaarders sturen”

Een digitale meter.
BELGA Een digitale meter.
De vrees bestaat bij Fluvius dat de eigenaars van zonnepanelen de deuren gesloten zullen houden als de distributienetbeheerder aanklopt om een digitale meter te installeren.

Vanaf volgende week start Fluvius met het plaatsen van digitale meters. Eén van de eerste groepen die daarbij aan bod komt, zijn de eigenaars van zonnepanelen. 

De overheid heeft die zogenaamde prosumenten gegarandeerd dat ze het voordeel van de terugdraaiende teller vijftien jaar kunnen behouden. Maar de Vlaamse energieregulator Vreg heeft deze week beslist naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen dat principe, met nieuwe onzekerheid tot gevolg.

Een ongelukkige timing, zo op een week voor de start van de uitrol. De vrees bestaat dan ook dat de eigenaars van zonnepanelen de installateurs wandelen gaan sturen en de nieuwe meter gaan weigeren. Veel kan Fluvius daar niet tegen doen. "We gaan geen politie of deurwaarders sturen naar zonnepanelenbezitters", aldus CEO Frank Vanbrabant in een gesprek met ‘De Standaard’ en ‘De Tijd’.
123 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Waarom worden de mensen gestraft die zorgen voor het opwekken van groene en zuivere stroom? Zou het niet eerlijker zijn de electriciteitsprijs te verhogen die je werkelijk verbruikt hebt op je meter. Iedereen kan investeren in zonnepanelen en zo zorgen voor een beter milieu maar we leven nu eenmaal in Belgiê en dat is de omgekeerde wereld, niet de vervuiler betaald maar wel de mensen die investeerden in propere energie. Schande!

 • Janet Blieper

  Op het normale jaarlijkse tijdstip van meter opname wanneer ik alles heb verbruikt kunnen ze langs komen en anders niet en zolang ik niet weet wat de regeling gaat zijn komen ze er niet in. En als de digitale er hangt schakel ik mijn zonnepanelen en electriciteit meter uit zodat ze helemaal niets meer krijgen. Ik betaal nog liever meer aan een diesel generator om ijskast en vriezer enzo in gang te houden als ik niet thuis ben dan dat ze van mij ook maar 1 kWh krijgen.

 • Frank beyens

  Als ze je de slimmemeter na de zomer willen komen plaatsen ben je er aan v/ moeite want vb 1000kwh terug gedraaid is voor hun nul en als je in de winter tetug wilt nemen betaal je 2xmaal dit is zeer onfair ze moeten dit doen op het tijdstip v/ jaar opname anders is het pure diefstal en dat weten ze goed ik kan spreken uit ondervinding! Dus niet zomaar toelaten wanneer het hun uitkomt

 • Karel Vandeweghe

  Het is hoog tijd dat de "overtollige" groene energiewordt opgeslagen bv met waterstofcentrales. Waar wacht men op? De eigenaars van zonnepanelen mogen niet bestraft worden voor hun inzet, ze zijn producent net zoals de grote producenten.

 • Lisette Theunis

  Als ze je van het net afgooien mogen ze hun oude meter ook komen ophalen zodat ze achteraf ook niet komen zeveren om het vast recht te betalen. Zet een batterij en een kleine diesel generator op ingezamelde frituurolie van bij de buren. Dat de VREG dan maar frieten eet.