Wat als de woonbonus echt afgeschaft wordt?

Shutterstock
Een van de meest in het oog springende maatregelen in de Vlaamse formatienota van Bart De Wever is het uitdoven van de woonbonus. Ter vervanging stelt de N-VA lagere registratierechten voor. Maar wat betekent dat nu concreet als u iets zou kopen?

De woonbonus bestaat sinds 1 januari 2005 (Vlaanderen). Het belastingvoordeel voor hypotheekleningen heeft als belangrijkste doel om woonkredieten voor een groter deel van de bevolking toegankelijk te maken, waardoor meer mensen een huis kunnen kopen. 

Door de huidige lage rentes is dat oorspronkelijke doelstelling wel wat achterhaald. Experts zeggen bovendien dat verkopers de prijzen opdrijven en dat vooral banken en notarissen voordeel halen uit het hoge aantal woonkredieten. De vraag is dan natuurlijk of u als toekomstige koper wel zoveel voordeel zal halen uit de voorgestelde verschuiving van een financiering van de woonbonus richting lagere registratierechten. We vergelijken even. 

TipVergelijk hier de beste hypothecaire leningen in uw buurt.

Woonbonus: jaarlijks tot 944 euro voordeel

Met de geïntegreerde woonbonus die sinds 1 januari 2016 geldt, recupereert u in Vlaanderen jaarlijks 40% van de uitgaven van uw hypothecaire lening, met een plafond van 1.520 euro, als u de lening aanging voor de eigen, maar niet-enige woning. De belastingvermindering bedraagt dan maximaal 1.520 euro x 40% = 608 euro.

Gaat het om de financiering van de eerste en enige woning, dan verhoogt dat bedrag gedurende de eerste tien jaar met 760 euro. De belastingvermindering bedraagt maximaal [1.520 euro + 760 euro] x 40% = 912 euro.

Als u op 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin u de hypothecaire lening aanging 3 kinderen of meer ten laste hebt, geniet u gedurende 10 jaar ook van een bijkomende verhoging van 80 euro. De belastingvermindering bedraagt maximaal [1.520 euro + 760 euro + 80 euro] x 40% = 944 euro.

Lees ook: Waarom het nu interessant is om uw hypothecaire lening te herfinancieren

Registratierechten: van 7% naar …?

Wanneer u een huis of appartement koopt, moet u bovenop de aankoopsom registratierechten betalen. Het zogenaamde groot en klein beschrijf maakte in 2018 plaats voor een uniforme heffing van 7% voor de gezinswoning (met verschillende uitzonderingen). Voor een tweede verblijf, een bouwgrond of een bedrijfsvastgoed betaalt u 10% registratierechten.

Wat betekent een halvering van de registratierechten?

Wie een woning van 250.000 euro koopt, betaalt nu 17.500 euro registratierechten. Halveren de registratierechten van 7% naar 3,5%, dan hoeft u nog slechts 8.750 euro op te hoesten. Voor een woning van 500.000 euro lopen de registratierechten nu op tot 35.000 euro. Een halvering van de registratierechten zou u in de toekomst 17.500 euro voordeliger uitkomen. De kopers van duurdere woning lijken dus meer voordeel te boeken, al kan de overheid even goed een trapsgewijze verlaging van de registratierechten uitwerken.

Gunstig voor alleenstaande kopers?

Aangezien de formatienota niet vermeldt hoeveel de registratierechten volgens het voorstel zullen dalen, valt het ook nog niet in concrete cijfers uit te drukken of u als koper ook veel voordeel haalt uit de aangepaste maatregel. 

Een verlaging van de registratierechten zou het totale bedrag dat u bij aankoop van de woning moet betalen wel meteen drukken, waar de woonbonus nu meer als een gespreid voordeel functioneert. Dat betekent dat u waarschijnlijk ook minder moet lenen en dus alvast bespaart op de leningkosten. Het blijft natuurlijk afwachten hoe de banken hierop reageren. 

Alleenstaande kopers lijken alvast beter af bij de wijziging. Wanneer een koppel een hypothecaire lening aangaat, maken beide partners momenteel aanspraak op de woonbonus, waardoor ze een groter fiscaal voordeel krijgen. Bij lagere registratierechten ter vervanging van de woonbonus zouden alleenstaanden waarschijnlijk niet langer in het nadeel zijn.

Uitstellen?

Of de maatregel er komt en wanneer en hoe die in voege treedt, staat nog niet vast. Wie een droomhuis op het oog heeft, wacht die uitkomst dus best niet af. 

De lage intrestvoeten vormen nog altijd een belangrijk argument om nu iets te kopen. Zelfs in tijden van aanhoudend lage rentevoeten blijft het verschil tussen de rentetarieven die banken aanrekenen relatief groot. Vergelijken loont dus altijd. Door goed te onderhandelen, kunt u op die geafficheerde rentetarieven soms nog extra beknibbelen.

Tip: Bekijk hier welke tarieven andere kopers kregen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Is een huis huren echt geld weggooien?

Wat betekent negatieve rente voor uw spaarcenten en woonlening?

Eerlijk: hoeveel kan ik écht lenen als alleenstaande?

Bronspaargids.be.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jef Bastieans

  Na 1 jaar gaat die 30.000€ Woonbonus van de gemiddelde verkoopprijs omdat er minder kopers zijn en de recessie volop begint. Die woonbonus over 25 jaar min inflatie blijft niet echt veel van over

 • Tim Peeters

  Beste christian huizen en app zijn megaduur in Vlaanderen! Met welke buitenlandse markt vergelijk je met Kopenhagen,London,Parijs,new york!vele mensen hebben loodzware leningen lopen en de bank is in feite eigenaar van heel veel woningen.dat met heel veel lage netto lonen,mega belastingen,duurdere telecom,elektriciteit,hogere schrijf notariskosten.er zijn er heel veel die onder de 2000 euro netto verdienen.

 • Antonio Rinaldi

  De politici willen betere voordelen voor hun eigen ze hebben nooit genoeg.

 • Bart Roels

  Michel roman, wie nu in het systeem zit blijft er in he, is enkel voor nieuwe leningen!!

 • Christian Alex

  In België is het goedkoper om te kopen of te huren dan in onze buurlanden. Bovendien zijn de meeste mensen eigenaar van hun woning. Ik leidt daaruit af dat onze woonfiscaliteit wellicht beter is dan in onze buurlanden. Het zijn niet de registratierechten die het probleem vormen, het zijn de erfrechten die te hoog zijn. Aangezien de schalen nooit geindexeerd werden, zit nu iedereen in de schijf met het hoogste percentage die bedoeld was voor de allerijksten.