Wantrouwen over wat écht groene stroom is neemt toe

Shutterstock
Ruim een kwart van de Vlaamse gezinnen met een contract voor groene stroom heeft er niet alle vertrouwen in dat die stroom ook effectief groen is. Dat blijkt uit de marktmonitor van energieregulator VREG. We gingen na of die reserves ook gegrond zijn.

Groene stroom in de lift

Energieleveranciers zetten vandaag meer dan ooit hun groene stroom in de kijker. We hebben het dan over elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. De productie van energie uit fossiele brandstoffen en kernenergie komt dus niet in aanmerking voor het etiket. U kan online zelf bekijken bij welke leverancier van groene stroom uw factuur het goedkoopste uitkomt.

De Marktmonitor van VREG bracht de evolutie van de energiemarkt in kaart aan de hand van onder meer een enquête bij duizend gezinnen. Het aandeel gezinnen dat hun leverancier koos omdat die groene stroom leverde, is volgens de onderzoekers behoorlijk toegenomen: 50% in 2019, tegenover 40% in 2018. Keerzijde: een kwart van de deelnemers antwoordde negatief op de vraag of ze erop vertrouwen dat die stroom daadwerkelijk afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen! 

Garanties van Oorsprong

Dat is een opvallende vaststelling, aangezien leveranciers van groene stroom met Garanties van Oorsprong (GO’s) de herkomst van hun energie moeten aantonen. Een GO bewijst dat één megawattuur energie (elektriciteit, gas, warmte of koude) opgewekt is uit hernieuwbare energiebronnen (zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa) of uit kwalitatieve warmtekrachtkoppeling. De VREG wijst als mogelijke oorzaak naar de groeiende belangstelling van de media en tv-programma’s zoals Factcheckers.

De verwarring valt vaak toe te schrijven aan de mogelijkheid om Garanties van Oorsprong te kopen. De leverancier hoeft niet noodzakelijk zelf groene energie aan te maken of rechtstreeks te investeren in hernieuwbare energie-initiatieven om zijn levering van groene stroom te dekken. 

De Garanties van Oorsprong bewijzen dus enkel dat de hoeveelheid elektriciteit die u afneemt ergens in Europa op basis van hernieuwbare energie is geproduceerd. De GO’s vermelden exact wanneer en waar – bijvoorbeeld door een Noorse waterkrachtcentrale – uw groene stroom is gegenereerd. ‘Groen’ staat dus niet noodzakelijk gelijk met ‘lokaal’ en ‘zelf geproduceerd’, maar wel met ‘hernieuwbaar’. 

Bolt, een energieleverancier die groene stroom aanbiedt van producenten uit eigen land, pakte zelfs uit met de provocatieve term ‘sjoemelstroom’. Lees hier waar energieleveranciers hun groen stroom wél vandaan halen.

Toch interesse voor lokale stroom

Uit de Marktmonitor blijkt dat het grootste deel van de gezinnen niet onverschillig staat ten aanzien van de geografische oorsprong van hun stroom. 81% van de gezinnen zou geïnteresseerd zijn in een aanbod van stroom geproduceerd in België. 

Dat zou er volgens de VREG kunnen op wijzen dat een bepaalde groep het groene karakter van de stroom beter vertrouwt als de leverancier die ook lokaal opwekt. De VREG biedt met de herkomstvergelijker en Groencheck wel twee goede hulpmiddelen om zowel de geografische oorsprong als de duurzaamheid van uw stroom in kaart te brengen. 

Waar betaalt u het minste voor groene stroom? Vergelijk het op Mijnenergie.be

Lees ook op Mijnenergie.be:

Hoeveel kost elektrisch rijden echt?

Top 5 meest gestelde vragen over groene stroom

Mythe doorprikt: is groene stroom duurder?

Bronmijnenergie.be.
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart De Pauw

  Wat ik hieronder nog niet gevonden heb is het vermogen en energie verlies welke optreedt bij transports ( P=I²R ). Ik weet niet meer hoeveel het is maar het is aanzienlijk. Dus van een 'import' vanop verre afstand zal niet veel overblijven ... En de rekenkundige som producent = afnemer klopt gewoon ook niet.

 • Geert Tamsyn

  Eugene Gysels, u beseft blijkbaar niet dat het grootste deel van onze groene stroom geïmporteerd wordt: waterkracht uit Noorwegen, Duitse windparken op zee, ... en straks komen daar nog eens de Britse windparken bij, goed voor een productiecapaciteit van 2 kernreactoren.

 • Danny Govaerts

  De enige groene stroom die in België ook als groen bezien kan worden is de stroom die leveranciers pikken bij particuliere zonnepanelen die bij je buren op het dak liggen. De rest is commercieel door de staat recht gehouden NEP groene stroom. De staat betaald met certificaten de molens en panelen velden en de burger betaald het vervoer en de stroom.+ via de belastingen de rest van de molens, en de uitgekeerde winsten.

 • Romy Snijers

  Groener dan kernenergie zijn ze nooit geraakt. Als de rest is kitsh, en zaken die én doeltreffend én betaalbaar, en milieuvriendelijk zijn, en op elk uur van de dag elektriciteit opwekken, zoals getijde-centrales worden doodgezwegen. Wat helpen kaars en bril, als de regering slaaf is van het groot-kapitalisme?

 • Eugene Gysels

  Laat het mij eens simpel zeggen, als alle mensen kiezen voor echte groene stroom kunnen de windmolentjes en zonnepaneeltjes dit niet halen...en verbruik je voor 90% grijze stroom. Dit is eenvoudig te berekenen hoor.