Wanneer sluit je best een nieuw energiecontract af?

BELGA
De elektriciteitsprijs vertoont al een tijdje een stijgende curve. Niet meteen aanleiding om over te stappen van energieleverancier: de factor elektriciteit bepaalt namelijk maar een derde van je totale stroomfactuur. Toch is een nieuw energiecontract voor een gemiddeld gezin vandaag minstens tientallen euro’s duurder dan een paar maanden geleden. Wij gingen na welke mechanismen die prijsschommelingen veroorzaken en wanneer je toch beter ergens een nieuw contract aangaat.

Endex, de Belgische prijsindex voor elektriciteit, vertelt aan welke prijzen de energieleveranciers momenteel elektriciteit willen kopen/verkopen. Vergelijk het met een aandelenbeurs, maar dan voor energie. De koers wordt bepaald door een samenspel van diverse elementen:

De energievoorraad

Sinds september volop in de media: we kijken op een mogelijk stroomtekort. En wanneer schaarste om de hoek loert, stijgen de prijzen. Dat verklaart al deels de stijgende elektriciteitstarieven.

Het type energievoorziening

Verschillende technologieën en centrales voorzien de elektriciteit in ons land en ze gaan gepaard met uiteenlopende prijskaartjes. Zo leveren hernieuwbare energiebronnen als waterkracht, wind en zon de goedkoopste energie. Elektriciteit uit kerncentrales heeft een gunstiger prijskaartje dan gas- en oliecentrales. Wanneer een kernreactor – al dan niet tijdelijk – uitvalt, moet de energie uit een gascentrale komen. Gevolg: prijsverhoging. Wanneer er zich pannes voordoen in kernreactoren voelen we dat dus redelijk snel aan onze stroomfacturen. 

De mondiale politiek

Ook economische onrust en politieke twisten over energie hebben hun effect op de prijzen. Veel landen wekken stroom op met olie- en gascentrales. De olieprijs stijgt bij een boycot of wanneer een land beslist om de oliekraan dicht te draaien. Ook hier is het gevolg een hogere elektriciteitsprijs. Hoe meer mondiale stabiliteit, hoe gunstiger de energiefactuur. 

De weersomstandigheden

Zelfs het weer beïnvloedt op uiteenlopende manieren de energiefactuur. Hoe strenger de winter, hoe groter het elektriciteitsverbruik. Die groeiende vraag brengt een stijgende prijs met zich mee. De weergoden bepalen ook de hoeveelheid hernieuwbare energie. Wind, water en zon maken bedrijven en huishoudens meer zelfvoorzienend, waardoor de energieprijzen dalen.

De seizoenen

De energieprijs neemt vaak een beetje toe aan het begin van de herfst, onder andere omdat we dan het licht vroeger beginnen aansteken. 

Wanneer sluit je best een nieuw contract af?

Je merkt: de energietarieven evolueren razendsnel en onder invloed van diverse factoren. De beste aanrader is dan ook om zelf regelmatig na te gaan welk contract voor jouw verbruik het gunstigste is. Dat kan je in enkele muisklikken. Je bespaart zo al snel tientallen tot honderden euro's per jaar. 

Loopt jouw energiefactuur op een ongunstig moment ten einde? Dan is er geen reden tot paniek. Je kan snel en eenvoudig een nieuw contract afsluiten bij je huidige of een andere energieleverancier.  De enige voorwaarde is dat je altijd een opzegtermijn van een maand respecteert. Je kunt ook een nieuw energiecontract met variabele prijs afsluiten en speculeren op een dalende marktprijs.

Vergelijk hier de beste tarieven voor elektriciteit en aardgas.

Lees ook:

Geven aankopen in groep effectief betere prijzen dan een individuele overstap?

Dit zijn de belangrijkste punten bij een overstap van energieleverancier

Zo weet je of jouw huidig contract nog interessant is

Bron: mijnenergie.be
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Conrad Croonen

  Heb dit +5 keer gedaan , heeft geen zin ,probeer maar .Heb een verbruik van gas en elek van 1500 € per jaar voor alles . Woon in een groot oud vrijstaand huis met enkel glas ,cv ketel van begin '90 ,geen isolatie in de muren ,koel in zomer en winter.

 • Geert Landsman

  Elektriciteit kent geen voorraden als je het niet kan opslaan. Wanneer stoppen die onzinnige verklaringen eens. Elektriciteit is een realtime gebeuren en zonnepaneelbezitters laten anderen opdraaien voor hun stroom in de winter en de avonduren. Want wij moeten centrales betalen die 24/7 hetzelfde leveren, of te wel, die mensen wekken nodeloos stroom op en trekken in de avond aan onze centrales. De omslag zou zijn al overdag de stroom quasi niks kost en in de avond 3x zo veel!

 • ronny vermeulen

  sluit zeker geen energie contract af met ENECO deze hanteren bedrieglijke reclame en men komt op het einde van de rekening 2x duurder uit dan een ander. Laat u niet inpakken met mooi praatjes en bedrieglijke praktijken

 • jos indigne

  NOOIT , Blijven waar je bent

 • Bert De Jaegher

  Ik begrijp niet dat de federale regering moet gaan bedelen in frankrijk en Duitsland om voldoende stroom te garanderen. Voor zover ik weet is Engie de uitbater van de nucleaire centrales in Belgie en dus ook normaal verantwoordelijk dat er voldoende stroom is en zijn het zij die normaal op zoek moeten gaan ivm voldoende stroom of is dit te simplistisch bekeken.