Wanneer past u uw voorschotbedrag voor energie best aan?

mijnenergie.be
Shutterstock mijnenergie.be
Voorschotfacturen helpen u om de betaling van uw jaarlijkse energieverbruik te spreiden. Energieleveranciers baseren de berekening meestal op uw verbruikshistoriek. 

Door ingrijpende aanpassingen aan hun woning of een gewijzigde gezinssituatie komen veel gezinnen bij de eindafrekening soms wel eens voor een verrassing te staan – en niet altijd een aangename. Bij onderstaande gebeurtenissen is het aangewezen om uw voorschotbedrag tussentijds aan te passen.

1. Uw gezinssituatie wijzigt

Een baby op komst? De komst van een nieuwe telg heeft natuurlijk een belangrijke impact op uw leefwereld, tot het energieverbruik toe. Vaak spendeert een van beide ouders een poos thuis, waardoor overdag in de koudere maanden meer verbruikt wordt. Elke jonge ouder zal ook beamen dat er flink veel - en zeker meer dan gewoonlijk - moet gewassen worden. Ook bij nieuw samengestelde gezinnen kan de energiefactuur flink wijzigen in de hoogte. In de omgekeerde richting kan uiteraard ook: als uw kinderen naar kot of een eigen woonst vertrekken, zal u uw verbruik waarschijnlijk zien zakken. Uw energieleverancier stort u dan aan het einde van de afrekening een bedrag terug, maar u hoeft daar ook niet op te wachten. 

TipBesparen op uw energiefactuur? Maak hier de vergelijking op basis van uw verbruik

2. U hebt zonnepanelen geïnstalleerd 

Zonnepanelen zorgen ervoor dat uw energieverbruik drastisch afneemt. Uw energieleverancier past bij de plaatsing uw voorschotbedrag meestal niet automatisch aan, waardoor uw ingeschatte energieconsumptie een pak hoger ligt dan uw reële verbruik. Wie liever meteen een realistischer voorschot betaalt, weet dus wat hem te doen staat. De plaatsing van zonnepanelen vormt tevens het uitgelezen moment om uw huidige energieleverancier te evalueren. Dat kan snel en handig via online vergelijkingssites, die op basis van uw woonplaats en verbruik het goedkoopste tarief voorstellen.

Lees ookVeranderen van energieleverancier? Hier moet u op letten

3. U overweegt elektrisch autorijden

De toekomst van het autorijden oogt elektrisch. Dat impliceert dat u uw auto vroeg of laat waarschijnlijk ook thuis aan de stekker legt. Is dat bij u al het geval? Dan stelt u uw voorschotbedrag best genoeg naar boven bij, om te voorkomen dat u aan het einde van het jaar een gepeperde rekening ontvangt.

4. Overschatten is altijd beter 

Uiteraard zijn er nog tal van redenen voor een gewijzigd energieverbruik. Denken we maar aan een uitbreiding van de woning of een speciale hobby - van elektrische gitaar spelen over aquariums houden. Als u zelf redenen hebt om aan te nemen dat u meer of minder zou verbruiken, dan kunt u het voorschotbedrag altijd eenvoudig aanpassen. De gulden regel: u doet er beter aan van uw energieverbruik te overschatten, dan het te onderschatten. Een brief van uw energieleverancier met vermelding van een teruggave leest nu eenmaal net iets aangenamer dan de berichtgeving over een extra te betalen bedrag, zeker als het gepeperd is.

TipVergelijk hier de goedkoopste energieprijzen en maak zorgeloos de overstap. 

Lees ook:

6 mythes over uw energieverbruik doorbroken

Is een thuisbatterij de remedie tegen dure energieprijzen?

Slimme energiemeter slim? Toch niet helemaal

Bron: mijnenergie.be
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Oomen

  Als de prijzen niet meer zouden stijgen hoef ik dat niet meer aan te passen , het is ondertussen al duur genoeg

 • romy verhove

  Verlaag de nutteloze distributietarieven en btw ,dan hebben we per gezin meer dan 800 over per jaar !

 • Louis Heyens

  uw energieverbruik overschatten, ja MAAR dan uw voorschot drastisch verlagen en het verschil op uw eigen (aparte) spaarboekje zetten. Als dan de eindafrekening komt hebt ge het budget ook ter beschikking EN dan kunnen de energieleveranciers niet spelen (beleggen op korte termijn) met uw geld. Reken maar uit ... wat je teveel betaald x het aantal klanten = GROTE som geld waar ze risico's mee kunnen nemen.

 • Peter Janssen

  "De gulden regel: u doet er beter aan van uw energieverbruik te overschatten, dan het te onderschatten." En dat natuurlijk voor de kassa van de energieleverancier, dan kunnen die arme schooiers tenminste investeringen doen met die extra winsten want als bedrijf betalen ze zich immers blauw aan belastingen hé zoals wij...wij betalen wel bij als het nodig zou zijn, met schommelende en sjoemelende prijzen gaan we liever een pint drinken dan bedrijven op voorhand te financieren.

 • willy goelen

  Mijn voorschot was te hoog , en verleden jaar ging Belpower failliet , ik moest 137 € terugtrekken ; nog een aangetekende brief gestuurd , maar ik denk dat ik mijn glorieuze winsten met mijn zonnepanelen op mijn buik kan schrijven . Dus loop maar allemaal in de val van het sprookje van de zonnepanelen , dan zijn we met meer ontevredenen.