Waarom u vaker moet veranderen van energieleverancier

Shutterstock
De elektriciteitsprijs steeg het afgelopen jaar met 2,2%. Voor gas betaalde u zelfs 9,6% meer. Het is als consument bijgevolg meer dan ooit aangewezen om niet bij de pakken te blijven zitten. Een lager energieverbruik is sowieso aangewezen, maar ook de keuze van de energieleverancier kan de pijn enigszins verzachten. Wij gaan na wanneer u best actie onderneemt en hoe u dat aanpakt.

De energiefactuur gaat al enkele jaren in stijgende lijn. De prijzen op de groothandelsmarkt vertonen een opwaartse curve door de toegenomen prijzen van energiegrondstoffen, de duurdere CO2-certificaten en de onzekerheid over de elektriciteitsbevoorrading. Hoewel de distributienettarieven dit jaar licht afnemen, verwachten experts niet meteen een grote kentering. Afwachten blijkt dus niet echt een optie richting lagere energiekosten. Het evalueren van uw energiefactuur is dat wel.

Tip: Besparen op uw energiefactuur? Bekijk hier de goedkoopste tarieven van gas- en elektriciteitsleveranciers

Energiekosten aftoetsen

Uw energiefactuur bevat verschillende componenten. Op zowel de taksen, heffingen en het distributienettarief hebt u zelf geen impact. Die moet u sowieso ophoesten, grotendeels in functie van uw verbruikte energie. De energiekosten hangen wel samen met uw keuze van energieleverancier. De energiekosten kunnen dus – in tegenstelling tot de andere componenten van uw energiefactuur – (grondig) verschillen naargelang de aanbieder waarmee u in zee gaat. Veel consumenten verlengen automatisch en stilzwijgend het contract met hun huidige energieleverancier. Die gemakkelijkheidsoplossing betekent vanuit financieel standpunt vaak niet de meest aangewezen keuze. Wat een jaar geleden het goedkoopste tarief was, komt in veel gevallen een jaar later niet meer als beste uit de bus. Daarom doet u er goed aan om regelmatig online te vergelijken

Verlaag uw energiefactuur door alle aanbieders op een overzichtelijke manier te vergelijken.
mijnenergie.be Verlaag uw energiefactuur door alle aanbieders op een overzichtelijke manier te vergelijken.

Ook wie een langlopend contract van vaste duur heeft afgesloten, hoeft slechts een overstaptermijn van één maand te respecteren. Welkomstkortingen zorgen ervoor dat een overstap zelfs bij klanten met een energiecontract van langere duur – en dus in meer gunstige tijden – gunstiger kan zijn. Blijkt dat niet het geval? Dan kunt u zichzelf op de borst kloppen. Toch blijft het raadzaam om van een energietest een halfjaarlijkse traditie te maken.

Lees ook: Mythe doorprikt: is groene stroom duurder?

Besparing van meer dan 400 euro

In een tijdperk van piekende energieprijzen tekenen zich opmerkelijke verschillen af. Voor een Antwerps gezin met een gemiddeld verbruik en een vaste energieprijs voor elektriciteit (3.305 kWh – enkelvoudige meter) en aardgas (13.851 kWh) noteren we een jaarverschil van meer dan vierhonderd (400!) euro op de totale energiefactuur tussen het goedkoopste en duurste contract.

Maak gebruik van de vrije markt

Het is duidelijk dat de energieleveranciers vandaag alles uit de kast halen om nieuwe klanten te lokken. Daar kunt u als consument dus uw voordeel uithalen. Niets staat u bovendien in de weg om na enige tijd opnieuw na te gaan of u elders ondertussen betere voorwaarden verkrijgt. Op die manier maakt u maximaal gebruik van het vrijemarktprincipe.

Tip: Besparen door over te schakelen naar een nieuwe leverancier? Vergelijk hier de goedkoopste energietarieven

Lees ook:

Is mijn energiecontract nog interessant ten opzichte van het marktaanbod ?

Overstapperiode van 1 maand bij het veranderen van leverancier

Digitale meter: dit zijn de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen

Bron: mijnenergie.be
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Cooks

  Ik ben de laatste 4 jaar al drie maal van leverancier veranderd. En "laat die truc ze maar woedend wordend" zoals vermeld op de dagelijkse reclame op deze pagina's. Mijn zorg! en als mijn huidige leverancier (Essent) binnenkort terug duurder zou worden dan de anderen, bol ik het er opnieuw af. Die 100 of 200 euro per jaar zijn uiteraard maar een habbekrats, maar die kan ik dan toch beter ergens gaan opeten dan ze weg te smijten.

 • Mohamed Achar

  Ik heb ondertussen bijna 700 euro bespaart door elk jaar een vergelijking te doen op de website van de Vreg. Ik ben 2x overgestapt en ga nu voor de 3e keer overstappen voor een besparing van ongeveer 70 euro op jaarbasis.

 • Jef Lois

  Veranderen bekijk je factuur dan zal je zien dat de energie niks kost maar alle taksen btw en belastingen die geheven worden maken ons kapot. Ik had 0 KW verbruikt op jaar zonnepanelen weet je en toch 441 euro moeten betalen op jaar. 99% allemaal taksen en heffingen. Dieven bende in dit land ,dit moet je eens aan een buitenlander proberen wijs te maken geen verbruik en toch betalen.

 • Walter Lippens

  Ik verander niet zolang er electriciteit uit mijn stopcontact komt.

 • Yvan Lissens

  Eens met Peters Elie, de energieprijs op de factuur is verwaarloosbaar in vergelijking met transportkosten en taksen. Deze zijn bij alle leveranciers hetzelfde en de paar euro's, die je ergens anders minder betaalt voor stroom, betaal je nadien toch dubbel in dik terug. De concurrent is Sint Niklaas niet, ze willen allemaal winst maken.