Waarom u vaker moet veranderen van energieleverancier

Shutterstock
De elektriciteitsprijs steeg het afgelopen jaar met 2,2%. Voor gas betaalde u zelfs 9,6% meer. Het is als consument bijgevolg meer dan ooit aangewezen om niet bij de pakken te blijven zitten. Een lager energieverbruik is sowieso aangewezen, maar ook de keuze van de energieleverancier kan de pijn enigszins verzachten. Wij gaan na wanneer u best actie onderneemt en hoe u dat aanpakt.

De energiefactuur gaat al enkele jaren in stijgende lijn. De prijzen op de groothandelsmarkt vertonen een opwaartse curve door de toegenomen prijzen van energiegrondstoffen, de duurdere CO2-certificaten en de onzekerheid over de elektriciteitsbevoorrading. Hoewel de distributienettarieven dit jaar licht afnemen, verwachten experts niet meteen een grote kentering. Afwachten blijkt dus niet echt een optie richting lagere energiekosten. Het evalueren van uw energiefactuur is dat wel.

Tip: Besparen op uw energiefactuur? Bekijk hier de goedkoopste tarieven van gas- en elektriciteitsleveranciers

Energiekosten aftoetsen

Uw energiefactuur bevat verschillende componenten. Op zowel de taksen, heffingen en het distributienettarief hebt u zelf geen impact. Die moet u sowieso ophoesten, grotendeels in functie van uw verbruikte energie. De energiekosten hangen wel samen met uw keuze van energieleverancier. De energiekosten kunnen dus – in tegenstelling tot de andere componenten van uw energiefactuur – (grondig) verschillen naargelang de aanbieder waarmee u in zee gaat. Veel consumenten verlengen automatisch en stilzwijgend het contract met hun huidige energieleverancier. Die gemakkelijkheidsoplossing betekent vanuit financieel standpunt vaak niet de meest aangewezen keuze. Wat een jaar geleden het goedkoopste tarief was, komt in veel gevallen een jaar later niet meer als beste uit de bus. Daarom doet u er goed aan om regelmatig online te vergelijken

Verlaag uw energiefactuur door alle aanbieders op een overzichtelijke manier te vergelijken.
mijnenergie.be Verlaag uw energiefactuur door alle aanbieders op een overzichtelijke manier te vergelijken.

Ook wie een langlopend contract van vaste duur heeft afgesloten, hoeft slechts een overstaptermijn van één maand te respecteren. Welkomstkortingen zorgen ervoor dat een overstap zelfs bij klanten met een energiecontract van langere duur – en dus in meer gunstige tijden – gunstiger kan zijn. Blijkt dat niet het geval? Dan kunt u zichzelf op de borst kloppen. Toch blijft het raadzaam om van een energietest een halfjaarlijkse traditie te maken.

Lees ook: Mythe doorprikt: is groene stroom duurder?

Besparing van meer dan 400 euro

In een tijdperk van piekende energieprijzen tekenen zich opmerkelijke verschillen af. Voor een Antwerps gezin met een gemiddeld verbruik en een vaste energieprijs voor elektriciteit (3.305 kWh – enkelvoudige meter) en aardgas (13.851 kWh) noteren we een jaarverschil van meer dan vierhonderd (400!) euro op de totale energiefactuur tussen het goedkoopste en duurste contract.

Maak gebruik van de vrije markt

Het is duidelijk dat de energieleveranciers vandaag alles uit de kast halen om nieuwe klanten te lokken. Daar kunt u als consument dus uw voordeel uithalen. Niets staat u bovendien in de weg om na enige tijd opnieuw na te gaan of u elders ondertussen betere voorwaarden verkrijgt. Op die manier maakt u maximaal gebruik van het vrijemarktprincipe.

Tip: Besparen door over te schakelen naar een nieuwe leverancier? Vergelijk hier de goedkoopste energietarieven

Lees ook:

Is mijn energiecontract nog interessant ten opzichte van het marktaanbod ?

Overstapperiode van 1 maand bij het veranderen van leverancier

Digitale meter: dit zijn de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen

Bron: mijnenergie.be
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carel Gruwez

  Dikke zever. Goeie afspraken met je leverancier maken en je bekomt betere prijzen dan de groepsaankopen waar er weer tussenpersonen dik aan verdienen. Heb mij daaraan al eens laten gaan en jawel ik betaalde meer dan de voorgestelde afspraken

 • Sjonny Martero

  Niet normaal dat je altijd moet veranderen van leverancier. Dit bewijst dat ze in de periode dat je klant bent opnieuw duurder zijn dan de andere. Zeer eigenaardig. Na al die jaren zou het nu bijna gratis moeten zijn. Maar het wordt duurder. Echt goedkoper? Ik geloof het niet. Heb meegemaakt dat het na zes maanden toch duurder was dan mijn vorige. Puur bedrog is het. Kijk allemaal maar eens na een jaar bij je vorige leverancier wat he daar ging betalen. Grote ogen zal je opentrekken.

 • Roger Geens

  Ik moet niet overstappen,ik heb deze maand 484 € teruggekregen en moet voor het volgende jaar maandelijks 70€ minder voorschot betalen of 840 € op jaarbasis en dat bij Engie voor elektriciteit en aardgas samen .

 • Marnix Stofferis

  Op de website van de vreg, okta+ 150 euro goedkoper dan mijn huidige leverancier, op de website van okta+ zelf zijn ze plots 30 euro duurder. Een verschil van 180 euro. Dus niet alles zo maar geloven.

 • johan demuynck

  Ik verander bijna elk jaar, dat heeft mij al honderden euros opgebracht waar ik niets voor moet doen ! Wie met verstand leeft en het wat uitzoekt kan op veel uitgaven besparen. Vergeet ook niet uw verzekeringen regelmatig te evalueren en eens offertes te vragen bij andere maatschappijen. Spijtig genoeg zijn velen gemakzuchtig en dan maar zagen en klagen dat ze de facturen niet betaald krijgen !