Waarom u uw geld beter niet op uw zichtrekening laat staan

ANP XTRA
Met de huidige lage rentes laten steeds meer mensen hun geld op de zichtrekening staan. Eind juni ging het bij alle Belgen samen om meer dan 100,4 miljard euro, blijkt uit gegevens van de Nationale Bank van België. 

Banken geven vandaag meestal totaal geen intrest meer op een zichtrekening. Is uw instelling nog een uitzondering op die regel, dan betaalt u vanaf de eerste cent aan intrest 30% roerende voorheffing. Kortom: veel blijft er sowieso niet van over. 

Alleen al om die reden doet u er toch goed aan om geld dat u niet direct gebruikt over te hevelen naar uw spaarrekening, ook al levert die vaak maar het wettelijke minimum van 0,11% op jaarbasis op (11 euro winst op 10.000 euro spaargeld).

Spaarrekeningen met hogere rente

Er zijn trouwens wel degelijk nog spaarrekeningen te vinden met een iets hogere rente. MeDirect Fidelity Sparen afficheert een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,80%. Bij Santander Consumer Bank Vision+ is dat een basisrente van 0,15% en een getrouwheidspremie van 0,65%. Dat levert respectievelijk toch al 85 euro en 80 euro op voor een inlage van 10.000 euro.

TipBekijk hier de beste spaarrekeningen van het moment

Financieel adviseurs kunnen dit beamen: belangrijker dan die intrest is eigenlijk vooral de spaardiscipline die u zo kweekt. Zodra geld op een spaarrekening staat, is er een extra drempel om het ‘zomaar’ uit te geven. Om die reden kan het ook interessant zijn om vlak na de storting van uw loon of inkomen een vast bedrag naar de spaarrekening over te boeken. 

Alternatieven

Wie wat avontuurlijker is, kan ook eens de alternatieven bekijken. Zo is er het beleggingsplan, waarbij u elke maand een bedrag investeert in een beleggingsfonds of in een tak23-beleggingsverzekering. In beide gevallen wordt uw geld belegd in een hele korf aandelen, obligaties of andere financiële producten. De evolutie van de waarde ervan zal afhangen van de gang van zaken op de financiële markten. Zitten die mee, dan kunt u hoge winstcijfers behalen. Zitten ze tegen, dan kunt u verlies lijden.

Het precieze rendement hangt uiteraard af van het fonds waarin wordt geïnvesteerd. Omvat dat veel aandelen? En welke? Of veel obligaties? En in welke munten? Of nog andere zaken? Kies in elk geval een fonds dat bij uw specifiek beleggingsprofiel past. Centraal staat de vraag hoe u reageert op de mogelijkheid dat u een deel van uw spaarinleg kwijtraakt, mocht alles tegenzitten.

Een beleggingsfonds koopt u bij de bank, een tak23-beleggingsverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Deze laatste heeft het voordeel dat u een begunstigde kunt aanduiden. Zo kan u sparen voor uw (klein-)kinderen.

TipVergelijk hier de beste beleggingsfondsen op de markt

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Investeren in vastgoed voor het rendement: dit moet u weten

Welk beleggerstype bent u? Dit zijn de 5 profielen

Wat is het beste appeltje voor de dorst: pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering?

Bronspaargids.be.
110 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Meeus

  Dat ze wat meer intrest geven!

 • Sven Vanlierde

  85 euro op 10000 euro, nu gaan we rijk worden amai

 • Joke Weyts

  In 1994 Credit Lyonais 9% interest. Op 120.000€ was dat 12.000€ bruto interest per jaar. Dat was elke maand 1000€ bruto interest bij uw loon. En wie nog meer geld had, kon gewoon van zijn interest leven. Dat laatste hadden de (Europese) machtshebbers goed begrepen en om nog toekomstige loonslaafjes te hebben, hebben ze hier een einde aan gemaakt en werd de nul interest toegevoegd aan de erfenisrechten belasting.

 • DIRK RASSCHAERT

  Inderdaad, je kan het beter onder je matras bewaren, dan moet je geen "onkosten" voor de "services" betalen die door onze strot geramd zijn en wij wel verplicht worden te gebruiken. Zij maken kosten om meer te verdienen en wij mogen die meermaals betalen !!???

 • thierry bollaert

  Men vergeet te vermelden dat de kosten voor het hebben van een spaarrekening jaar na jaar zeer snel stijgen. En voor bijna alle transacties nog eens extra betalen. Dus in 3 banken rekeningen hebben is niet meer van deze tijd. Eens grondige kuis houden in je bankrelaties is niet slecht in deze dure tijden