Waarom u best jaarlijks van energieleverancier verandert

Shutterstock
Volgens de Vlaamse energieregulator VREG stapten tijdens de eerste negen maanden van 2019 maar liefst 545.828 gezinnen over naar een andere elektriciteitsleverancier. De opmerkelijke prijsverschillen bij energieleveranciers dragen in grote mate bij tot de verhuisgolf. Toch zijn er nog steeds te veel twijfelaars die in veel te dure energiecontracten blijven hangen.  

Sinds 1 juli 2007 staat de Belgische elektriciteitsmarkt open voor concurrentie als het om leveringen aan particulieren en professionele afnemers gaat. Met andere woorden: de elektriciteitsmarkt is geliberaliseerd. De eerste jaren veranderden consumenten slechts schoorvoetend van energieleverancier. Dat is nu gelukkig al anders. Vorig jaar wisselde 19,63% van de Vlaamse gezinnen van elektriciteitsleverancier. 21,68% deed hetzelfde voor aardgas. Dat waren op zich al recordpercentages, die dus dit jaar waarschijnlijk opnieuw zullen sneuvelen.

TipControleer hier hoeveel u kan besparen op uw energiefactuur

Honderden euro’s voordeliger

Uit de marktmonitor van VREG leiden we af dat de Vlaamse gezinnen gemiddeld erg tevreden zijn over hun energieleverancier. Onvrede lijkt dus alvast niét de reden waarom consumenten overstappen. 

De hoofdreden is dat steeds meer mensen beseffen dat er vaak nog veel te besparen valt op de jaarlijkse energiefactuur. Online vergelijkingssites maken het bovendien heel simpel om de huidige marktprijzen ten opzichte van uw huidige contract af te toetsen. 

Zo betaalt een gezin uit Antwerpen met een gemiddeld elektriciteitsverbruik (3.166 KWh per jaar) momenteel* het minst bij Eneco, met een vast tarief van 743,73 euro per jaar, terwijl het duurste contract 1021,97 euro bedraagt. Een besparing van 278,24 euro op jaarbasis kan al tellen! Voor aardgas loopt de kloof tussen het goedkoopste en het duurste contract nog hoger op. 

Lees ook: Aardgasprijzen historisch laag: zo profiteert u er maximaal van

Hoe is de kloof te verklaren?

Om te beginnen woedt er momenteel een hevige strijd op de energiemarkt. Elke energieleverancier probeert dus marktaandeel te winnen. Om u te doen veranderen, worden er dus welkomstkortingen tot wel 200 euro uitgedeeld. De energieleveranciers spelen dat ook slim: om volledig van een bepaalde korting te genieten, moet u bijvoorbeeld vaak een jaar aan boord blijven. Bekijk hier de extra kortingen op de resultatenpagina van Mijnenergie.be.

Ook u kan het slim spelen, door jaarlijks na te gaan of het tijd is om opnieuw van energieleverancier te veranderen. De kans is immers groot dat de voordeligste leverancier van vandaag volgend jaar niet meer als goedkoopste uit de bus komt. 

Snel en eenvoudig overstappen

Veel administratie of gedoe komt er alvast niet kijken bij zo’n overstap. Voor gezinnen en kmo’s is veranderen van energieleverancier bovendien gratis, dat moet van de wetgever. 

Er zijn dus maar een paar muisklikken nodig om een overstap te regelen. Nadat u een contract met een nieuwe leverancier bent aangegaan, zorgt de nieuwe leverancier voor de opzegging van uw contract bij uw vorige leverancier. Zelf uw contract stopzetten via (aangetekende) brief? Hoeft niet! Het enige waar u echt rekening mee moet houden is een opzegtermijn van één maand. 

TipEnergieprijzen vergelijken? Bekijk hier de beste energieleveranciers op de markt.

Lees ook:

Elektriciteit en aardgas bij dezelfde leverancier: een verstandige keuze?

5 klassieke denkfouten over veranderen van energieleverancier

Waarom Belgen het meest tevreden zijn bij kleine energieleveranciers

Bronmijnenergie.be.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cris HUYSENTRUYT

  Wie niet jaarlijks veranderd is de pineut, want dan val je onder het normaal tarief. En dat is goed doorrekenen!

 • joan edi

  Als je ze allemaal hebt gedaan, wat dan ?

 • Jo Bosman

  Ik kan niet zelf kiezen. Het is Dijledal (de Zogenaamde sociale woning beheerder )die kiest voor de leverancier. dat is steevast de duurste. Ik nam de proef op de som. In 1 jaar geen enkel dag Chauffage gebruikt. Toch mag ik 460 euro betalen . Hoe kan dit nu ? U mag zelfs uw eigen meters niet eens zien of controleren. Op die wijze kunnen ze natuurlijk foefelen zoveel ze willen.

 • Hugo Hechtermans

  Amper 1/3 van de factuur is de prijs van de energie. Het is enkel zoeken wie, zelf of via bvb. "mijn energie", de hoogste premies geeft en dat geldt dan voor het éérste jaar. Elk jaar veranderen is dus inderdaad de boodschap ! Het hele opzet is toch m.i. om de aandacht af te leiden van de bijkomende "vergoedingen" en taksen die worden geheven. Men (de politiek) wil de indruk wekken dat niet zij, maar de leveranciers verantwoordelijk zijn voor de hoge facturen...

 • Bert Verbist

  Je kan zo blijven overstappen, was x aantal jaren geleden van Electrabel naar Eneco opgestapt, en dat was een wereld van verschil toen, om en bij de 700€. En jaarlijks bleef Eneco bij de goedkopere. Nu blijkt dat Eneco net is overgenomen door de Japanners, afwachten wat dit gaat geven. Wil je warmte en licht in huis, betalen moet je toch.