Waarom lage inflatie een probleem is voor spaarders

Shutterstock
Het rendement van spaarrekeningen ligt te laag om de inflatie bij te benen. Dat kost u als spaarder veel centen.

De inflatie (de prijsstijging van een ‘mandje’ van gangbare consumptieartikelen over de periode van een jaar, uitgedrukt in percentage, nvdr) in de eurozone veerde in april op naar 1,7 procent, tegenover 1,4 procent in maart. De oorzaak van die forse stijging ligt bij de paasvakantie. Tijdens de vakantie verhogen de touroperators namelijk de prijzen van hun pakketreizen, wat de inflatie hoger duwt. Het zogenaamde ‘paaseffect’ is trouwens een tijdelijk fenomeen; vermoedelijk valt de inflatie deze maand gewoon weer terug.

Voor spaarders is die evolutie van de inflatie wel een heel relevant gegeven. In een ideale wereld groeien uw spaarcenten natuurlijk sneller aan dan dat de prijzen stijgen, maar dat is helaas al lange tijd niet meer het geval. Zo gaat het Federaal Planbureau voor ons land dit jaar uit van een gemiddelde jaarinflatie van 1,7 procent. Dat is een groot verschil met de wettelijke minimumrente van 0,11 procent die veel spaarrekeningen vandaag bieden. Concreet samengevat: met zo’n spaarrekening verliest u 1,59 procent aan koopkracht. Of anders: met uw spaargeld dat u vandaag opzij zet, kan u volgend jaar minder kopen dan vandaag.

TipDeze banken bieden de hoogste spaarrente

Alternatieven

Wat kan u als spaarder nu doen? Helaas niet veel: u kan enkel de schade wat proberen beperken. Er zijn immers gewoon geen spaarrekeningen waarvan de rente uitkomt boven de inflatie. Het DB Saving Plan van Deutsche Bank biedt met een totaalrente van 0,9 procent momenteel nog de hoogste spaarrente. En ook bij de andere spaarproducten zijn er geen alternatieven die de inflatie kloppen. Sommige termijnrekeningen bieden wel een nettorente (dus na aftrek van roerende voorheffing) die in de buurt komt van de inflatie, maar daar moet u wel kiezen voor een looptijd van 7 tot 10 jaar. En zodra u voor die tijd aan dat geld komt, wordt u zodanig afgestraft dat uw voordeel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Spaarverzekeringen (de zogenaamde tak21-producten) bieden evenmin veel soelaas.

Enkel wie meer risico’s neemt, kan momenteel de inflatie kloppen. Verschillende beleggingsplannen slaagden er de voorbije vijf jaar in om een jaarlijks gemiddeld rendement van 5 procent of meer te realiseren. Een positief rendement is bij beleggingen echter geen garantie en tijdens slechte beursjaren kan het rendement ook negatief uitvallen.

TipVergelijk het rendement van beleggingsplannen

Het gevaar van lage inflatie

Sommige spaarders dromen misschien van een verdere daling van de inflatie, die het koopkrachtverlies kan beperken of zelfs ongedaan maken. Toch zou dat alleen maar op de hele korte termijn een goede zaak zijn voor spaarders. Bij te lage inflatie dreigt het gevaar namelijk dat consumenten hun aankopen uitstellen. Want waarom zou je vandaag iets kopen dat morgen amper duurder of zelfs goedkoper wordt? Dat mechanisme is nefast voor de economie en in zo’n scenario zal de Europese Centrale Bank (ECB) zeker niet snel geneigd zijn om de rente op te trekken. 

Gevolg: te lage inflatie kan ervoor zorgen dat de spaarrente zeker niet stijgt. Daarom streeft de ECB naar een inflatie van net geen 2 procent, want aan dat niveau stijgen de prijzen niet te traag en ook niet te snel voor de economie. Voorlopig slaagt de ECB er wel niet in die doelstelling te realiseren, wat een renteverhoging bemoeilijkt.

Lees ook:

Spaarrente zal nog lang laag blijven

Vier psychologische valkuilen voor elke spaarder

Vijf fouten die spaarders moeten vermijden

Bronspaargids.be
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frankie Van Damme

  Maarten Vermant: geen 15 maar 30%

 • Maarten Vermant

  Marie Christine Demuynck: gelieve u te houden aan de feiten, rente wordt niet aan 66% belast, zoals u beweert. 980 euro is vrijgesteld en daarboven geldt een roerende voorheffing van 15%/

 • Guido Westerburg

  Inflatie blijft gelegaliseerde diefstal, net zoals belasting op rente. Economen die ervoor gestudeerd hebben denken nog altijd dat een lage rente zorgt voor meer lenen en dus meer uitgaven, terwijl brave burgers zoals u en ik weten dat we juist minder uitgeven omdat we door die lage rente meer moeten sparen voor onze oude dag.

 • Gino Denil

  Minder en goedkoper kopen is de enige remedie. De ECB doet het om lenen goedkoper te maken en de inflatie te drukken. Dat zijn twee tegenstrijdige dingen. Want goedkoper lenen zorgt voor meer omzet en drijft de prijzen naar omhoog. Zoals de goedkope leningen hier ook de prijzen van de huizen uit de pan doet swingen. Wie op krediet leeft wordt beloond wie spaarzaam is gestraft. Dat is slecht economisch beleid.

 • Marie Christine Demuynck

  Groter probleem is de belasting op rente: van de rente van 61 cent op mijn bankrekening ging er meer dan 40 cent naar de belastingen.