Waarom je type elektriciteitsmeter een belangrijke invloed heeft op je stroomfactuur

De enkelvoudige meter is vooral geschikt voor kleinere verbruikers en gezinnen wiens verbruik zich meer overdag situeert.
Shutterstock De enkelvoudige meter is vooral geschikt voor kleinere verbruikers en gezinnen wiens verbruik zich meer overdag situeert.
De keuze voor een enkelvoudige meter, een dag- en nachtmeter, enkel een nachtmeter of een (opgelegde) budgetmeter heeft een grote invloed op de stroomfactuur die je betaalt. Je stemt die keuze dus best af op je eigen verbruiksgewoontes, verwarmingstype en de al dan niet aanwezigheid van zonnepanelen. 

Handig om te weten: welk soort meter heb je nu?

Op je verbruiksfactuur staat je metertype sowieso wel ergens vermeld. Je kan natuurlijk ook zelf eens gaan kijken naar de meter in je garage of kelder of berging. Het verschil zie je direct: een enkelvoudige meter telt één register, een tweevoudige meter bestaat uit twee registers (dag en nacht dus).

Enkelvoudige meter

De enkelvoudige meter registreert jouw elektriciteitsverbruik, zowel overdag als ’s nachts. Dat zorgt voor een uniform energietarief. De prijs per kWh die je verbruikt ligt tijdens de piekuren lager dan bij het tweevoudig uurtarief, maar hoger dan het tarief tijdens de daluren. 

De enkelvoudige meter is bijgevolg vooral geschikt voor kleinere verbruikers en gezinnen bij wie het verbruik zich vooral overdag situeert. Ook voor eigenaars van zonnepanelen is de enkelvoudige meter een populaire optie. Je energiefactuur rondt het verbruik op de teruggedraaide teller immers altijd af naar nul. Helaas ontvang je wel geen vergoeding voor wat je ‘te veel’ produceert. Dat overschot kan bij een enkelvoudige meter wel nog je nachtverbruik compenseren. Bij een tweevoudige meter draait je dagmeter onafhankelijk van je nachtmeter terug. Gevolg: jouw dagverbruik kan dus 0 kWh bedragen, terwijl je toch nog een forse som betaalt voor het verbruik op de nachtmeter.

Dag- en nachtmeter

Bij een tweevoudige meter meet het dagregister het verbruik tussen 6 uur en 21 uur of tussen 7 uur en 22 uur, afhankelijk van je distributienetbeheerder. De nachtmeter neemt de overige uren voor zijn rekening en registreert ook het verbruik tijdens het weekend. Wettelijke feestdagen tijdens de week vallen trouwens onder het dagregime. 

Omschakelen op een tweevoudig uurtarief vergt vooral een beetje een mentaliteitswijziging. Je moet er je gebruiksgewoontes op leren afstemmen. Zo kan je bijvoorbeeld enkel je wasmachine gebruiken tijdens de daluren en voor je elektrische toestellen een timer gebruiken die de werking uitstelt. Opgelet: een verandering van type energiemeter gebeurt niet kosteloos. De prijs is afhankelijk van de netbeheerder.

Lees ook: Is mijn huidig contract nog interessant voor het komende jaar? Zo kijk je het na

Uitsluitend nachtmeter

De exclusieve nachtmeter meet het verbruik van een afzonderlijk elektriciteitscircuit met uitsluitend verwarmingstoepassingen, zoals accumulatieverwarming. Die warmen ’s nachts op om overdag hun warmte aan de woning af te geven. De exacte oplaadperiode hangt af van de gemeente waar je woont en de netbeheerder die er actief is. Gedurende extreem koude dagen geldt een extra oplaadperiode in de namiddag. Het tarief voor zo’n exclusieve nachtmeter is doorgaans goedkoper dan het dag- en nachttarief. Aangezien accumulatieverwarming almaar minder bijval geniet, daalt het aantal gebruikers van een exclusieve nachtmeter wel jaarlijks.

Budgetmeter

Een budgetmeter krijg je niet voor je plezier: de netbeheerder plaatst een budgetmeter wanneer een consument zowel bij de commerciële energieleverancier als de sociale leverancier een betalingsachterstand heeft opgebouwd. Een budgetmeter maakt gebruik van voorafbetalingen, die het verbruik van energie beperkt.

Terugdraaiende teller

De terugdraaiende teller geldt niet echt als een aparte meter. In het geval dat je zonnepanelen meer energie opwekken dan je nodig heeft, vloeit de stroom terug naar het net en draait de teller terug.

En wat met de ‘slimme’ meter of digitale energiemeter?

De Vlaamse overheid start vanaf 1 juli 2019 met de installatie van de (nu al omstreden) digitale energiemeters. Als gebruiker zal je er op kunnen aflezen hoeveel elektriciteit en aardgas je precies verbruikt. De netbeheerder raadpleegt die standen vanop afstand. De consument kiest opnieuw tussen een enkel- of tweevoudig tarief. Na de plaatsing betaal je nettarieven op basis van jouw werkelijke elektriciteitsafname van het distributienet. De Vlaamse Regering heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de impact ervan op eigenaars van zonnepanelen.

Hoe bespaar je? 

Het is perfect mogelijk dat jij bij de ene elektriciteitsleverancier beter af bent met een enkelvoudige uurtariefmeter, terwijl bij een andere speler een tweevoudige uurtariefmeter als beste oplossing uit de bus komt. We raden daarom aan om de tarieven van de verschillende leveranciers naast elkaar te leggen. Zo weet je direct wat voor jou persoonlijk de beste oplossing is. 

Vergelijk hier alle tarieven van de verschillende energieleveranciers

Lees ook:

100% groene stroom product, wat houdt dat in?

Groepsaankoop goedkoper? Door zelf te vergelijken bespaar je al snel 100 euro meer

Welke zaken zijn belangrijk in het kiezen van een energieleverancier?

Bron: mijnenergie.be
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Fréson

  Ge zult er zo wie zo serieus moeten voor betalen. De eerste keer bij de plaatsing. De tweede keer de huurprijs van het apparaat, en de derde keer de stroom die het zelf verbruikt. Dus maak uw rekening maar. Maar, van den andere kant, hoeveel oude meters zijn ook toe aan vervanging omdat ze versleten zijn en te veel stroom aanrekenen. En wie vertrouwd zulk oud spul nog van meer dan 50 (halve eeuw) jaar?

 • Peter Bosmans

  Vandaag gelezen in De Standaard dat de software achter de digitale meters nog lang niet klaar is maar al honderden miljoenen Euro gekost heeft, wat uiteindelijk doorgerekend zal worden aan de klanten. Het wordt tijd dat alle mensen beseffen dat 75 % van de kostprijs belastingen en distributiekosten zijn en in plaats van een vereenvoudigde factuur zou er een bijlage moeten komen die in detail de opbouw van al die kosten weergeeft.

 • Emi De graeve

  zoals met je centen : sparen brengt niks op ...maar geld lenen kost wel geld. Zo maken banken winst. Zo ook zal het met de digitale meter worden : ipv op te sparen voor eigen behoeften in de winter zal men onze stroomproductie bijna gratis afgenemen en volgt er een dure aankoopverplichting als onze teller vooruit draait.

 • Peter Bosmans

  Vergeet ook niet te vermelden dat die nieuwe meter stroom verbruikt, geschat op zo'n 15 euro per jaar. Dat is dus jaarlijks een pak miljoenen extra verbruik en dan praat men altijd maar over besparen terwijl men in werkelijkheid altijd maar meer belast.

 • Chris Deckers

  Dat de slimme meter een voorstel of verplichting wordt vanuit de overheid is op zich al een reden om het te wantrouwen. Moest ik in werkelijkheid elke keer het voordeel gekregen hebben wat beloofd of voorgesteld werd, kreeg ik er anno 2018 maandelijks zomaar een sommetje BIJ. Niet dus. De overheid zoekt enkel naievelingen die willen investeren om gratis stroom te leveren om later hun eigen stroom héél duur terug te kunnen kopen.