Waarom Antwerpen groepsaankopen nu stopzet

Dat een groepsaankoop toch niet het goedkoopste tarief garandeert, is aan diverse factoren toe te schrijven.
Shutterstock Dat een groepsaankoop toch niet het goedkoopste tarief garandeert, is aan diverse factoren toe te schrijven.
Jaarlijks tekenen vele tienduizenden Belgen in op een groepsaankoop voor energie en aardgas, terwijl die formules in realiteit helemaal geen garantie blijken te bieden op de goedkoopste prijs. Wie zelf vergelijkt, bespaart vaak fors. Om die reden zet Provincie Antwerpen nu zelfs haar populaire groepsaankoop stop. Het doet wel wat vragen rijzen over het nut van dergelijke initiatieven, zeker nu ook West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg nieuwe campagnes starten.

Enkele maanden geleden stelde online prijsvergelijker Mijnenergie.be vast dat de groepsaankoop van de Provincie Antwerpen niet de goedkoopste oplossing kon garanderen. Een conclusie die Inga Verhaert, voormalig gedeputeerde voor sp.a, toen niet kon weerleggen. Huidig eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) noemt het toenmalige systeem intussen zelfs misleidend. Een groepsaankoop van zonnepanelen resulteerde namelijk in panelen waarvan de kwaliteit niet altijd even goed was. Provincie Antwerpen beëindigde daarom zijn groepsaankopen. Het nieuwe provinciebestuur wil de inwoners nu aanmoedigen om zelf de energieprijzen te vergelijken.

Wat loopt er mis bij groepsaankopen?

Dat een groepsaankoop toch niet het goedkoopste tarief garandeert, is aan diverse factoren toe te schrijven. Een eerste aspect is dat er tussen de inschrijfprocedure van een groepsaankoop en de uiteindelijke offerte al snel enkele maanden verstrijken. In de tussentijd kan een individuele leverancier dus met een beter tarief op de proppen komen of kan de marktprijs gedaald zijn. Verder nemen ook lang niet alle energieleveranciers deel aan de groepsaankopen. Je ziet als consument dus niet het hele plaatje en loopt zo mogelijk een aantrekkelijk aanbod van een andere aanbieder mis. En dan is er de welkomstkorting: veel leveranciers proberen klanten te lokken met extra gunstige voorwaarden, die bovendien ook heel snel kunnen veranderen. En tenslotte schuiven energieleveranciers bij groepsaankopen vaak bundels van elektriciteit en gas naar voor, terwijl het vaak interessanter blijkt om die apart bij verschillende aanbieders af te nemen.

En de voorstellen van energieadviseurs?

Sommige instanties en bedrijven pakken uit met een energieadviseur. Gaele, de persoonlijke energieassistente van Test-Aankoop, lanceerde in oktober 2018 een voorstel naar haar leden: ze bood elektriciteit aan voor 1.027 euro per jaar. Maar zowel Essent (944,95 euro), Lampiris (976,98 euro) als Eneco (970,19 euro) afficheerden een goedkoper tarief. De verschillen piekten voor aardgas zelfs tot meer dan 130 euro per jaar. Essent kwam toen in vergelijking met Gaele voor de som van elektriciteit en gas maar liefst 218,50 euro goedkoper uit de bus. Een test met een tweevoudig elektriciteitstarief (dag: 1.600 kWh, nacht: 1.900 kWh) leverde dezelfde conclusie op. Dat maakt de service van Gaele dus prijzig in vergelijking met een site waar je zelf eenvoudig kunt vergelijken.

“Het is geen geheim dat noch groepsaankopen, noch Gaele de goedkoopste oplossing bieden”, reageert Simon November, woordvoerder bij Test-Aankoop. “Gaele ‘ontzorgt’ de consument volledig, aangezien de energieadviseur zelf nagaat wanneer je het best overstapt en die overstap ook zelf regelt. De klant hoeft dus niks te ondernemen. De goedkoopste oplossing bestaat erin zelf geregeld te vergelijken en de overstap eigenhandig te regelen. Echter, er zijn maar weinig consumenten die voortdurend vergelijken en gaan switchen. Integendeel zelfs. Daar schuilt de meerwaarde van Gaele.”

De beste oplossing: zelf vergelijken

Het voordeel van vergelijkingssites is dat je de beste tariefformule kan berekenen op basis van jouw individuele woonsituatie, waardoor je ook een voorstel krijgt dat op maat is van jouw verbruikspatroon. Groepsaankopen gaan veel meer uit van een gemiddeld verbruik, maar de kans dat jij persoonlijk (qua woning, verbruik, gezinssituatie) exact binnen dat plaatje van ‘de gemiddelde Belg’ past, is klein. Om die reden werkt een geïndividualiseerd advies voor energie gewoon veel beter. Een ander voordeel van zelf de vergelijking maken, is dat je altijd de meest actuele info voor je hebt, zowel qua marktaanbod als laatste nieuwe promoties. Aangezien een vergelijkingssite telkens een aparte berekening voor gas en elektriciteit maakt, vind je dus altijd de beste optie voor beide energievormen. Een administratieve rompslomp is het ook al niet, want op drie minuten tijd kan je vergelijken en effectief veranderen kost maar weinig moeite - je hebt er ook geen basiskennis voor nodig.

Vergelijk hier de tarieven van alle energieleveranciers.

Lees ook:

De resultaten van de groepsaankoop van Provincie Antwerpen doorgelicht

Veranderen van energieleverancier? Hier moet je op letten

100% groene stroom product: wat betekent het precies?

Bron: mijnenergie.be
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sjonny Martero

  Op het einde van de rit ben je niet goedkoper gediend.

 • Diederik Verstraeten

  Al die verkoop truks gaan maar over de Kw uur prijs! En de distributie kosten en de kosten voor de meter? Die zijn niet inbegrepen!

 • HUGO COOLSAET

  Als je van een leverancier tevreden bent dan ga je niet om de haverklap elders kijken. Als hij daarbij ook nog de tarieven laat mee evolueren met de markt is dat meegenomen. Veel leveranciers kunnen het echter niet nalaten om systematisch uw "gunsttarieven" ongemerkt te verhogen zodat het bedongen voordeel dubbel en dik wordt gerecupereerd.

 • Johan Goris

  De afgelopen jaren waren deze groepsaankopen zeker niet slecht. Het zal wel zijn dat deze groepsaankopen nu iets minder gunstig zijn, maar het kan erger. Een aanbod is soms zo ingewikkeld dat de consument toch het verkeerde kiest. Maar goed, we kunnen op elk moment veranderen. En als we ons niet meer kunnen vertrouwen op een groepsaankoop, dan zullen we meermaals per jaar veranderen.

 • Mathieu Vandelook

  De afgelopen groepsaankoop was maar liefst €100 duurder dan aanboden die ik zelf vergeleken heb. Maar goed ook dat ze die bazaar dan afschaffen.