VREG niet akkoord met compensatieregeling digitale meter

Vooral de compensatieregeling voor eigenaars van zonnepanelen blijft voor discussie zorgen.
Vooral de compensatieregeling voor eigenaars van zonnepanelen blijft voor discussie zorgen.
Over de komst van de digitale energiemeter is al heel wat inkt gevloeid. Vooral de compensatieregeling voor eigenaars van zonnepanelen blijft voor discussie zorgen. De Vlaamse energieregulator VREG manifesteert zich als een van de grootste tegenstanders. Maar waarom is die onafhankelijke autoriteit zo sterk gekant tegen de overgangsperiode van vijftien jaar?

Met een digitale of slimme meter kan de gebruiker op elk moment zien hoeveel elektriciteit en aardgas hij precies verbruikt. De netbeheerder leest die gegevens van op afstand, waardoor het niet langer nodig zal zijn om de meterstand op te nemen. De uitrol van de digitale meters is voorzien vanaf 1 juli 2019, al is het maar de vraag of de Vlaamse overheid die streefdatum ook effectief haalt.

Tip: Vergelijk hier de goedkoopste prijzen van alle gas- en elektriciteitsleveranciers.

Termijn van vijftien jaar

Bij de digitale meter verloopt de afname en de injectie van de stroom gescheiden. De distributienetbeheerder kan dus nagaan hoeveel stroom eigenaars van zonnepanelen van het net halen en hoeveel stroom ze zelf opwekken. Op die stroom geldt het distributienettarief. Ter compensatie valt het prosumententarief weg. Omdat eigenaars van zonnepanelen niet langer van het voordeel van de terugdraaiende teller genieten, vrezen ze meer te moeten betalen.

De Vlaamse overheid werkte daarom een overgangsmaatregel uit: eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 zijn geplaatst, krijgen de kans om het huidige systeem van injectie en afname (de terugdraaiende meter) tot vijftien jaar na de installatie te behouden. De digitale meter draait dan ‘virtueel’ terug, waardoor er niks verandert. De huidige tarifering met prosumententarief blijft behouden. Tijdens die periode is het wel mogelijk om over te stappen naar een regeling die de nettarieven doorrekent op basis van de stroom die u op het net plaatst of er afhaalt.

Lees ookDigitale meter: zijn eigenaars van zonnepanelen terecht bang?

Zelfconsumptie stimuleren

De VREG kant zich tegen de mogelijkheid om het oude systeem te behouden. De Vlaamse energieregulator meent dat het eigenaars van zonnepanelen niet stimuleert om hun zelfconsumptie (de gelijktijdigheid van productie en verbruik) te verhogen en gebruik te maken van nieuwe diensten en technologieën. De VREG vreest ook voor discriminatie tussen wie voor en na eind 2020 zonnepanelen plaatst en tussen andere gebruikers van het distributienet. De energieregulator schermt tevens met de resultaten van zijn simulator die uitwijst dat ‘efficiënte prosumenten’ net voordeel doen met een digitale meter ‘die niet terugdraait’.

Marktwerking

Een ander bezwaar is de financiële last voor de energieleverancier die met de maatregel gepaard gaat. “Door de compensatie ‘kopen’ zij tijdens de zomer stroom van de prosumenten die bij hen klant zijn en ‘verkopen’ die opnieuw aan hen tijdens de winter. Beide natuurlijk aan dezelfde prijs per kWh (1 kWh = 1000 Watt. Als een apparaat bijvoorbeeld 2 kWh verbruikt, dan betekent dit dat het apparaat 2000 Watt per uur aan energie verbruikt. MWh staat voor MegaWattuur. 1 MegaWattuur (1 MWh) = 1000 kWh, nvdr). De realiteit is echter dat zij zelf tijdens de zomer stroom moeten (ver)kopen op de groothandelsmarkt aan een gemiddelde prijs van ongeveer 35 euro per MWh, terwijl ze zelf in de winter aan gemiddeld 55 euro per MWh betaalden (cijfers van 2017)”, luidt het.

Lees ook: Besparen bij stijgende energieprijzen? Zo pakt u het aan

Actieve rol prosument

De VREG beoogt een actieve participatie van alle consumenten door het verbruik aan te passen aan de marktsignalen. De VREG vindt het raadzaam om elektriciteit te verbruiken wanneer die het goedkoopst is en de elektriciteitsproductie van zonnepanelen zelf aan te wenden. De energieregulator meent dat de prosument volgens het systeem van rechtstreekse injectie en afname op termijn een actievere rol in de energiemarkt kan spelen. De voordelen van die actieve participatie moeten toenemen wanneer elektrische voertuigen, warmtepompen en andere flexibele toepassingen nog meer concurrentieel worden.

TipBekijk hier de goedkoopste energietarieven voor jouw woning.

Lees ook:

2 belangrijke zaken om weten bij het veranderen van leverancier

Groepsaankoop Antwerpen resulteert niet in de goedkoopste prijzen

Een “100% groen” elektriciteitsproduct, wat houdt dat precies in?

Bron: mijnenergie.be
186 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlo Werbrouck

  De VREG wordt voor zo ver ik kan inschatten bevolkt door bekwame mensen, wat doet vermoeden dat er nog andere belangen spelen. Een warmtepomp moet over het algemeen niet draaien wanneer elektriciteit volop door de zon wordt opgewekt, tot zo ver de milieu bewuste overwegingen... Elektriciteit verbruiken wanneer het wordt opgewerkt... zo werkt het nu eenmaal niet geachte VREG leden.

 • Norbert Bauwens

  @Kristof; ik heb nu al een schakelaar die alle sluipverbruik uitschakelt. Koelkast en vriezer kan inderdaad niet maar dat verbruik win ik in doordat ik niet voor zelf opgewekte stroom moet betalen als ik werken ben en de zon schijnt. @Dirk Corten. Als dat opkwam heeft ons bedrijf direkt 18.000 m² panelen geplaatst. De investering was met eigen middelen, dus nog extra geprofiteerd (dank Verhofstadt) van de Notionele interestaftrek. Voor de kleine man was het wel duur hoor.

 • Wesley Barra

  De VREG vreest ook voor discriminatie tussen wie voor en na eind 2020 zonnepanelen plaatst en tussen andere gebruikers van het distributienet. En die mensen met sociaal tarief is geen discriminatie voor de mensen die wel de factuur op het eind van de maand kunnen betalen? De middenklasse zal het wel betalen.

 • Marc Coussement

  Met andere woorden er is nog niets beslist. We hebben nog steeds geen garantie op de mogelijkheid om nog 15 jaar te genieten van terugdraaiende teller.

 • Dirk Corten

  Ik heb hier niemand horen klagen toen ze de Freya subsidies kregen...