Ga naar de mobiele website
^ Top

Vouwen is passé: hier is de opblaasbare fiets

rv
Een opblaasbare fiets: het klinkt als een nachtmerrie voor iedereen die nu al voortdurend zijn banden lekrijdt, maar uitvinder Ford maakt zich sterk dat er géén gaatjes geplakt zullen moeten worden. Bovendien past het vehikel probleemloos in nagenoeg elke autokoffer.

Het mag gezegd, de nieuwe fiets zit knap in elkaar. De stuurkolom bestaat uit stevig materiaal, zoals elke traditionele fiets, maar de andere onderdelen van het frame zijn opblaasbaar. Het gaat dan om de boven-, onder- en zadelbuis. Elke buis bestaat eigenlijk uit zeven rubberen buizen, die in een bloemvorm geschikt zijn, met daaromheen een grotere buis die gemaakt is van kevlar. Dat is een bijzonder sterke vezel, die ook voor kogelvrije vesten wordt gebruikt.

Als de zeven binnenste buisjes worden opgeblazen, wordt de kevlarbuis zo hard dat het quasi onmogelijk wordt om die lek te prikken. Eén van de bedenkers, ingenieur Johannes Heunnekens, maakt zich sterk dat het frame sterk genoeg is om "gemákkelijk het gewicht van een fietser te dragen". De overige onderdelen - zadel, pedalen, ketting, wielen - zijn overigens doodnormaal.

Zodra je de lucht uit de fiets laat, kan je hem makkelijk opvouwen en vervoeren in een soort lade in de kofferbak. In de auto werd door de techneuten ook een ingebouwde pomp voorzien. Het stukje tussen het zadel en achterwiel kan je trouwens naar believen meer of minder oppompen, zodat je echt comfortabel kan gaan fietsen.

Alternatieve manieren
Het concept van de opblaasbare fiets past helemaal in de strategie van autobouwer Ford. Die spitst zich de laatste jaren toe op alternatieve manieren van transport: hoe leggen bestuurders de laatste kilometers naar hun bestemming het best af als ze er met de auto niet geraken? In die optiek is het logisch dat de ingenieurs ook de mogelijkheid voorzien hebben om de opblaasbare fiets uit te rusten met een elektrische motor.

En de prijs? Die staat nog niet vast. Je zal de opblaasbare fiets ook niet meteen kunnen kopen: Ford heeft nu enkel het patent aangevraagd.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Renzo De Hond

    Platte band? Nee, mijn kader.

Meld een bug