Vorig jaar bij 778 gezinnen de kraan dichtgedraaid wegens wanbetaling

Vorig jaar hebben de Vlaamse drinkwatermaatschappijen samen 778 gezinnen zonder water gezet wegens wanbetaling. Dat blijkt uit cijfers van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) naar aanleiding van de sterke prijsstijgingen sinds 2006. Het gaat dus niet om 1.871 gezinnen, zoals eerder op de dag gemeld.
 
"Uit een studie die de SERV vorig jaar publiceerde, bleek dat tussen 2006 en 2008 de waterprijs voor de gezinnen gemiddeld met 31 procent is gestegen", aldus Hostekint. Daardoor betaalde een modaal gezin gemiddeld bijna 300 euro per jaar.
 
Gemeentelijke saneringsbijdrage
Toch is het niet de prijs van het water zelf die de factuur de hoogte injaagt. Het is vooral de gestegen gemeentelijke saneringsbijdrage voor afvoer van afvalwater die de rekening fors aandikt, besluit Hostekint uit de studie. Net als de bijdrage voor waterzuivering door Aquafin. Resultaat is dat de prijs van het drinkwater minder dan de helft van de totale waterfactuur uitmaakt.
 
Zicht op de evolutie van het aantal afsluitingen heeft het parlementslid niet, maar volgens haar wees de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) eerder al op het stijgend aantal onbetaalde waterrekeningen. Tegelijk weet ze dat er meer klachten komen over de manier waarop maatschappijen een afsluiting gebruiken als "ultiem dwangmiddel".
 
In totaal werden van 2006 tot 2009 zo'n 21.500 aanvragen voor afsluiting ingediend. In dezelfde periode besloten de bevoegde lokale adviescommissies in 5.200 gevallen een afsluiting toe te staan. (belga/sps)

UNKNOWN