Voorzitter Boerenbond: "Ons voedsel is te goedkoop, Europa moet corrigeren"

Sonja De Becker van de Boerenbond.
Boerenbond Sonja De Becker van de Boerenbond.
De voorzitter van de Boerenbond, Sonja De Becker, trekt aan de alarmbel. De vrije markt is volgens haar niet in staat een eerlijke prijs te zetten op ons voedsel. In De Zondag zegt ze dat Europa "corrigerend zou moeten optreden".

“Ons voedsel is te goedkoop: dat is zeker zo. Maar als de prijs omhoog gaat, dan moet die meerprijs wel naar de boeren vloeien", zegt De Becker in De Zondag. De voorzitter van de Boerenbond stelt dat de onze landbouwers maar weinig macht hebben om het laken naar zich toe te trekken. "Als ze morgen niet meer leveren aan de handel, dan zullen de rekken heus niet leeg zijn." Hoe de boeren in de praktijk zouden kunnen profiteren van die verhoopte meerprijs, blijft voor De Becker dan ook een vraagteken.

De voorzitter pleit ervoor dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt, naast elke andere schakel in de keten. De lokale verkiezingen zijn voor haar van groot belang. Die niveaus hebben de bevoegdheid over heel veel zaken die de landbouwers aanbelangen. Al hangen de lokale besturen natuurlijk wel grotendeels af van Europa. En daar slinken de landbouwbudgetten drastisch. Voor de periode 2021-2027 met 5 procent, naar 365 miljard euro. Maar dat is eigenlijk een reële daling van 20 procent, meent De Becker, omdat de koopkrachtverliezen moeten worden meegeteld. "De boeren zullen dat voelen in hun portemonnee."

De Becker vindt dat we in ons land niet vérder moeten gaan dan wat Europa ons oplegt. "Als wij bijvoorbeeld aan scherpere doelstellingen op het vlak van milieu moeten voldoen dan onze concurrenten in buurlanden, dan speelt dat in ons nadeel", klinkt het in De Zondag.




166 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Als er 2 € bij komt bij de prijs van een kg groenten dan zal de boer 10 cent krijgen. De rest gaat ergens naar de graaiers tussen de boer en de consument. En een deel van de consumenten zal meer junkfood en minder groenten gaan eten wegens hun beperkt budget.

 • Gino Denil

  Denk dat het juist omgekeerd is, Marco Maerten. Je hebt waarschijnlijk de oude tijd niet meegemaakt. Veertig jaar geleden spraken we over aardappelen van 1 of 2 BF de kilo. Of een bloemkool of savooikool voor een paar frank. Nu is dat maal 40. Maar de inkomens zijn geen 40 keer hoger. Als kind kocht ik in het begin van het schooljaar elke dag een kg druiven om mee te nemen naar school. Van mijn zakgeld. Was goedkoper dan snoep en gezonder.

 • Ronny Biesen

  Zijn we te goedkoop? Mevrouw, ga even naar onze buurlanden dan zie je hoeveel Belgen, inclusief ik, daar gaan winkelen omdat heter nog goedkoper is. Hoe doen die dat dan?

 • Christian Alex

  Het vlaams immobiliteitsbeleid maakt de distributie er niet goedkoper op. Winkels uitbaten kost ook geld. Waar de boeren niet over spreken is de pachtwet, dewelke hun voor generaties lang verzekert gronden te huren aan 1/5 van de prijs. Neemt allemaal niet weg dat er steeds minder boeren zijn, minder markters en minder winkels.

 • Christine Laevers

  Wie in de stad woont, kan op zoek gaan naar een kruidenierswinkeltje die op de veiling tweede keus koopt. In Leuven aan het station was er zo iemand. Het verschil kon je niet merken. De smaak was ook beter. Het aanbod ook meer seizoensgebonden. Bonen en bloemkolen zijn hier op het Frans marktje niet te vinden. Het heeft hier al vijf maanden niet geregend. Maar ik verstik in perziken, peren, pruimen, komkommers, tomaten, paprika's, ...alles heeft te maken met distributie.