Voortaan enkel 'kindveilige' aanstekers in de rekken

UNKNOWN

Vanaf dinsdag mogen in ons land enkel nog kindveilige aanstekers worden verkocht. Aanstekers in de vorm van speelgoed en modellen die te makkelijk door kinderen kunnen worden bediend, zijn voortaan taboe. Dat meldt de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

Wieltje moet beschermd zijn
De aanstekers zoals we die nu kennen, met wieltje of automatisch, mogen niet meer worden verkocht. Enkel de modellen waarbij het wieltje is beschermd, zodat het niet meer door jonge kinderen kan worden bediend, zijn vanaf morgen toegelaten.

Geen fantasietjes meer
Ook de zogenaamde fantasieaanstekers worden uit de handel geweerd. Het gaat om aanstekers in de vorm van speelgoed, pistolen of voertuigen, of aanstekers met effecten zoals knipperende lichtjes of geluid.

Niet voor luxeaanstekers
De reglementering is niet van toepassing op luxeaanstekers met een garantie van minimaal twee jaar omdat de overheid ervan uitgaat dat die niet in handen van jonge kinderen vallen.

De FOD Economie zal vanaf morgen controles uitvoeren bij winkels en invoerders om na te gaan of de reglementering wordt nageleefd. (belga/lb)

Door een extra wieltje in het midden is deze aansteker door kinderen moeilijk te bedienen.
UNKNOWN Door een extra wieltje in het midden is deze aansteker door kinderen moeilijk te bedienen.
Dit soort 'fantasieaansteker' is voortaan verboden.
UNKNOWN Dit soort 'fantasieaansteker' is voortaan verboden.