Voor deze zaken lenen we het meest

Beeld ter illustratie
Getty Images/iStockphoto Beeld ter illustratie
Lenen doen we vooral als we een woning willen kopen. Maar ook autoleningen zitten flink in de lift. We zochten uit waarvoor de Belgen aankloppen bij de bank voor een lening. 

Eind juli registreerde de Centrale voor Kredieten aan Particulieren in ons land bijna 6,3 miljoen Belgen met minstens één uitstaand krediet. Veel Belgen hebben meerdere kredieten lopen, want in totaal telde de kredietcentrale 11,2 miljoen uitstaande kredieten. 

Volgens de meest recente cijfers zijn er in ons land 3,1 miljoen lopende woonleningen, tegenover 8,1 miljoen uitstaande consumentenkredieten. Die laatste dienen voor kleinere en persoonlijke aankopen. Er zijn verschillende soorten consumentenkredieten. Zo zijn er 2 miljoen uitstaande leningen op afbetaling. Eigenlijk zijn dat klassieke leningen, waarbij de ontlener een som geld ontvangt, die hij samen met de intresten binnen een bepaalde periode moet terugbetalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de auto- of renovatieleningen die banken verstrekken om de aankoop van een auto of de renovatie van een woning mee te financieren.

TIP: Op zoek naar een persoonlijke lening? Toon me welke banken momenteel de voordeligste formules bieden

Daarnaast zijn er ook nog 195.000 uitstaande verkopen op afbetaling. Daarbij is de kredietmakelaar ook de verkoper van het product dat door de lening wordt gefinancierd. 

Veruit het populairste consumentenkrediet is de kredietopening. Eind juli stond de teller van het aantal uitstaande kredietopeningen op 5,9 miljoen. De kredietopening is een flexibele geldreserve. Via de kredietkaart kan je dan ‘in het rood’ te gaan op de zichtrekening. Ook hier betaal je kosten of intresten op het geleende bedrag. 

Waarvoor lenen we?

De cijfers van de kredietcentrale geven een zicht op het aantal uitstaande kredieten in ons land, maar ze zeggen niets over de zaken waarvoor mensen het vaakst een lening afsluiten. 

Wikifin - de opleidingstak van financiële watchdog FSMA - bracht dat met een onderzoek eerder dit jaar wel in kaart, door bij duizend Belgen naar hun kredietgedrag te peilen. Zo vroeg met onder andere naar de soorten leningen die men in het verleden reeds afsloot. 

Wat bleek? De woonlening (49%) en de autolening (37%) zijn de populairste leningen. Daarnaast lenen mensen om energiebesparende investeringen te financieren (6%), of om meubelen of een televisie te kopen (respectievelijk 6% en 5%). 2% leende voor de aankoop van een motor, om belastingen te kunnen betalen of om op vakantie te gaan. En 1% leende... om een heel groot feest te kunnen geven!

TIP: Vergelijk hier de beste tarieven voor een goedkope autolening.

Lees ook:

Meeste mensen betalen meer dan 800 euro af aan hun woning

Vier tips voor de goedkoopste persoonlijke lening

Lenen met variabele rente wint snel aan populariteit: met dank van de bank 

Bronspaargids.be.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Claes

  Waarom toch lenen voor alles? Vroeger was tenminste alles betaalbaar. De mense kunne ook ni meer spare alles is te duur. En als ge leent helpt ge alleen de bank ma verrijke en voor ge het weet zen ze failliet en krijge ze nog geld van ons.

 • Andy De Schieter

  Ik leen ook voor een 2de hands auto. En waarom niet. Dat is dan ook alles. Ik zal dat zelf wel beslissen. Ik ga nooit op reis en ga nooit uit, ik kan een auto zo betalen maar ik leen er liever voor. Wat op mijn rekening staat is voor noodgevallen.

 • Timmie Smet

  Lenen voor een auto? Laat die auto links liggen, en kies een job vlak bij uw woonst of omgekeerd! Wil je een job, dan zal je er een vinden. Veel Vlamingen zijn verslaafd aan de auto!

 • Bart Meers

  enkel lenen voor een huis mag, als je de rest niet kan kopen dan kan je er ook zonder! ook een auto, die koop je toch 2de hands? wie een nieuwe koopt is even dom als een roker of moslim

 • Elvis Fofana

  Zelfs lenen voor een auto vind ik erover. Koop u een kleine occasie en leef niet boven uwe stand.