Voedselagentschap roept boerenkool van merk Lucas terug

ShutterStock
Het federaal voedselagentschap (FAVV) laat boerenkool van het merk Lucas terugroepen van bij de consument. De groente bevat een te hoog gehalte aan bestrijdingsmiddel, zo blijkt uit een mededeling van het FAVV.

De terugroepactie geldt voor de boerenkool van het merk Lucas met lotnummer 20097020. De groente werd tussen 9 en 21 januari bij een tiental Belgische winkels verkocht.

Risico

De maatregel volgt op een melding via het Europese waarschuwingssysteem RASFF. Daaruit blijkt dat er te veel Acetamiprid en Deltametrin, twee soorten bestrijdingsmiddel, ontdekt werd bij de groente. Omdat dit een mogelijk risico inhoudt, wordt het product uit de rekken gehaald. Mensen die het product al gekocht hebben, krijgen de raad om het niet te consumeren en het terug te brengen naar het verkooppunt.


Voor bijkomende informatie kunnen mensen contact opnemen met het meldpunt van het FAVV op het nummer 0800/13.550 of via meldpunt@favv.be.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Ondertussen heb x-aantal mensen het al wel geconsumeerd.

  • Maria Arens

    WEG met vergif en pesticiden. Ook in de economie, weg met alle chemische bedrijven. Onze grond is genoeg vergiftigd.

  • Theo Van Hoof

    Deltamethrin is niet eens meer toegelaten als gewasbescherming. Vergunning is verlopen op 31/10/2018. Het andere is een neonicitinoïde. Deze mogen allemaal verboden worden. Het cumuleert in de bodem en is mede verantwoordelijk voor de sterfte van zangvogels en bijen.