Vlaamse woningprijzen vorig jaar vier keer harder dan inflatie gestegen

BELGA
In 2019 zijn de woningprijzen in Vlaanderen met 3,52 procent gestegen, vier keer sneller dan de inflatie (0,76 procent). Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van makelaarsgroep ERA en de KU Leuven. Het is al tien jaar geleden dat het verschil tussen de inflatie en de stijging van de woningprijzen zo groot was. Wel verwachten de onderzoekers dat het afschaffen van de woonbonus in de komende jaren een prijsdempend effect zal hebben.

“Vastgoedeigenaars hebben er een boerenjaar op zitten”, besluit Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium, op basis van de index. Die analyseert de Vlaamse vastgoedmarkt van de voorbije 15 jaar, op basis van cijfers van zo’n 60.000 transacties van ERA-makelaars. Het was van 2009 geleden dat de huizenprijzen meer dan vier keer zo hard stegen als de inflatie - de stijging van de prijzen van de consumptiegoederen. “Met andere woorden: in 2019 zijn onze woningen niet alleen in absolute prijs gestegen, maar nog veel sterker in relatieve waarde.”

Sven Damen, de vastgoedeconoom van de KU Leuven die de studie uitvoerde, verwacht niet dat deze prijsstijging zich aan hetzelfde tempo zal verderzetten. “In ons onderzoek vinden we dat op middellange termijn vooral de ontleencapaciteit van huishoudens de woningprijzen bepaalt: hoe meer de Vlaming kan lenen, hoe meer hij ook aan zijn woning uitgeeft”, zegt hij. “En die ontleencapaciteit is dus afhankelijk van het inkomen, de hypotheekrente en de woonbonus. Door het wegvallen van de woonbonus, zal de Vlaming 9 à 13 procent minder kunnen lenen, waardoor we op middellange termijn een prijsdempend effect op de woningprijs kunnen verwachten.”

“Hebben nooit prijsverlaging beloofd”

“Die conclusie onderschrijft ons beleid”, reageert het kabinet van Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele (N-VA). “Ook wij hebben niet beloofd dat de afschaffing een prijsverlaging zou teweeg brengen, maar we gingen wel uit van een prijsdempend effect. We wilden de opwaartse druk van de woonbonus op de prijzen wegnemen.” Ook wordt er gewezen op de verlaging van de registratierechten van 7 naar 6 procent, die mee het verlies van de bonus moeten opvangen.

Leuven is, vooral door een immens grote vraag van hoogopgeleiden, veruit de duurste Vlaamse centrumstad van de voorbije 15 jaar. Een woning in de studentenstad is 9 procent duurder dan een quasi identieke woning in Antwerpen en 11 procent duurder dan Brugge. De goedkoopste centrumsteden zijn Kortrijk, Roeselare en Genk. Zo betaal je voor een woning in Leuven ruim de hélft meer (60,29 procent) dan voor dezelfde woning 60 kilometer verder, in Genk.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Een eigen woning wordt voor steeds meer mensen onhaalbaar. Te laag inkomen, te weinig spaargeld, dus niet solvabel volgens de bank. Ze mogen dan gaan huren en maandelijks meer huurgeld betalen dan wat een lening zou kosten. Is dat negatief? Eerder positief? Ik zou het niet weten. In elk geval ben ik wel blij met mijn huis, ook al zal ik er niet in blijven wonen tot aan mijn dood.

 • danny buyse

  Heb er eens diep over nagedacht! Na een enorme babyboom in de jaren 50 en 60 heb je nu de enorme vergrijzing. Die massale vergrijzing zal opgevolgd worden door een massale toeloop naar de rusthuizen om dan een massale sterfte te hebben. Wat gaat er dan gebeuren met al die eigendommen van al die mensen die naar rusthuizen gaan om dan uiteindelijk te sterven? Zal er dan geen overaanbod zijn?

 • Erwin De Meyer

  Die van de immo's moeten hier toch goed aan verdienen zonder weinig te doen. Hoe hoger de verkoopprijs hoe meer ze in hun diepe zakken steken.

 • Andy De Schieter

  Volgens onze slimme en alwetende ministers, gaan de huizenprijzen dalen, en daar moeten we in geloven.

 • herman de genst

  prijzen mogen stijgen zo veel ze willen , of men kan het betalen of niet . men is in een tijd beland waarin men een keuze moet maken , of men leeft om zijn schulden te betalen of men is gelukkig met wat men heeft en wanneer daar geen eigen woning bij hoort is dat ook maar zo .