Vlaamse energieregulator ziet terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen niet zitten

Shutterstock
De Vlaamse regulator Vreg adviseert om het amendement bij het ontwerpdecreet over de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen krijgen, niet goed te keuren. Dat blijkt uit een advies van de Vreg. Bij minister Lydia Peeters (Open Vld) is te horen dat het decreet volgende week ongewijzigd ter stemming zal worden voorgelegd aan de plenaire zitting.

De Vreg toont zich in het advies voorstander van de uitrol van de digitale meter, maar bij één van de amendementen heeft de regulator grote vragen. In dat amendement wordt bepaald dat eigenaars van zonnepanelen nog tot vijftien jaar na ingebruikname van de zonnepanelen in het oude tarifiëringssysteem kunnen blijven, inclusief het behoud van een virtuele terugdraaiende teller.

Hogere factuur

Het gaat om het politiek meest gevoelige onderdeel van het ontwerp. Indien eigenaars van zonnepanelen niet langer van het voordeel van de terugdraaiende teller zouden kunnen genieten, zou dat voor sommigen een forse verhoging van de factuur kunnen betekenen. Voormalig Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wilde daarom dat bezitters van zonnepanelen gedurende vijftien jaar het voordeel zouden kunnen blijven behouden.

Uiteindelijk kwam een politiek akkoord uit de bus. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 worden geplaatst, kunnen kiezen. Ofwel blijven ze voor vijftien jaar in het oude systeem - inclusief prosumententarief (de vergoeding die zonnepaneleneigenaars sinds 2015 betalen voor het gebruik van het distributienet, nvdr.) en een virtueel terugdraaiende teller - ofwel stappen ze in een nieuwe tariefstructuur, waarbij nettarieven worden aangerekend op basis van wat ze effectief op het net zetten en eraf halen.

Discriminatie

Maar de Vreg vreest voor discriminatie tussen gebruikers. Het amendement zorgt voor een verschil in behandeling tussen wie voor en na 2020 zonnepanelen plaatst, tussen eigenaars van zonnepanelen met een installatie jonger of ouder dan vijftien jaar en tussen eigenaars van zonnepanelen en andere gebruikers van het distributienetwerk. Bovendien wordt de onafhankelijkheid van de Vreg en zijn exclusieve tariefbevoegdheid geschonden, klinkt het.

De energieregulator adviseert dan ook om het amendement te schrappen. “Deze oplossing is juridisch niet helemaal waterdicht”, zegt Vreg-directeur Dirk Van Evercooren over het amendement.

Wél positief

Los van de juridische bezwaren is het amendement ook niet toekomstgericht, argumenteert de Vreg nog. “Zo zal een belangrijk deel van de prosumenten nog gedurende een lange periode niet gestimuleerd worden om hun zelfconsumptie te verhogen”, klinkt het in het advies aan het Vlaams Parlement.

Over de uitrol van de digitale meter zelf is de Vreg wel positief. De meters zijn cruciaal voor de energietransitie. Ook positief voor de Vreg is dat de oprichting van een aparte databeheerder, die alle metergegevens van de digitale meter verzamelt, niet meer aan de orde is. 

Tip: Zoek zelf het voordeligste energietarief voor uw woning op mijnenergie.be

De aanpassing aan het energiedecreet die nodig is voor de invoering van de digitale meter wordt volgende week in ieder geval ongewijzigd ter stemming voorgelegd aan de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) wijst erop dat het advies van de Vreg niet bindend is. “Het is spijtig dat de Vreg het rendement voor zonnepaneleneigenaars niet wil garanderen”, zegt ze. “Aanvankelijk wilden ze dit wel tot eind 2020. Inmiddels zijn ze zelfs totaal tegen het principe.”

Onzekerheid

Volgens Andries Gryffroy van N-VA is er geen sprake van discriminatie. “Er is bovendien een Europese directieve op komst die duidelijk zegt dat een tarief een bepaalde groep van gebruikers niet plots mag bruuskeren”, zegt hij. “Als we deze regeling niet hadden uitgewerkt, was de verkoop van zonnepanelen stilgevallen. De Vreg moet nu vooral zorgen dat er een nieuw intelligent systeem komt, waarvoor mensen graag kiezen.”

Rob Beenders (sp.a) vindt dat mensen die zonnepanelen overwegen nu opnieuw in onzekerheid terechtkomen. Toch is hij op dit moment niet van plan om een advies bij de Raad van State te vragen vóór de tekst in de plenaire komt, zoals hij vorige week in commissie overwoog. “Wij willen geen remmende factor zijn”, zegt Beenders. “Dan zouden we een politieke discussie kunnen krijgen waarin wij het verwijt krijgen de transitie naar hernieuwbare energie tegen te houden.”

Johan Danen van Groen houdt die adviesaanvraag nog “in beraad”. “Niemand heeft iets aan een kaduke regeling”, stelt hij.
351 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rene Van houdt

  Zeer zeker Danny Govaerts, dat ze die stelling even vertellen aan de niet zonnepaneelbezitters en dus de juiste schuldige aanwijzen met de correcte boete die iederéén zal betalen en het zal iets meer zijn dan nu met de zonnepaneelbezitters op de achtergrond. Het werd gezegd dat de stroom goedkoper zou worden , tot op heden nog niets van gemerkt; Er staat in hun boekje alleen duurder duurder duurder en als je het nog niet weet alleen maar duurder. Daar gaan ze voor de graaiers.

 • Danny Govaerts

  Ze zijn gewoon vergeten dat ze de panelen van de burgers nodig hebben om hun euro norm te halen betreft de uitstoot normen. Als alle panelen eigenaars moesten beslissen om hun panelen te verwijderen moeten ze een monster boete betalen aan Europa .

 • Ronny Ooijen

  Het centrale datasysteem genaamd Atrias dat nodig is om deze "slimme" meter correct te kunnen gebruiken kost nu al 200 miljoen euro. En dat moet betaald worden door de consument. En weet u wat het mooiste is? Het werkt niet! Een recente audit laat zien dat de basissoftware pas tegen 2023 klaar zal zijn en nog tal van aanpassingen nodig die opnieuw extra kosten met zich meebrengen.

 • Tiziana Troukens

  Herman Van Cauter, wat gaan ze doen? Je afsnijden, en dan? Zij doen dan ook niks verkeerd. ;-)

 • vital verstraten

  Indien gestemd, gewoon klacht indienen bij de FOD economie wegens contractbreuk. En daar bedoel ik ook die 15 jaar mee, we hebben een contract voor 20 jaar, en niet na 15 jaar : certificaten en geen terugdraaiende meter, of anders gezegd uw niet direkt gebruikte stroom door de netbeheerder gestolen. Gelieve uw afspraken met de burger na te komen beste politiekers, jullie werken voor ONS en niet voor de drukkingsgroepen !