Exclusief voor abonnees

Vinted telt na één jaar al 700.000 gebruikers: “Tweedehandskleren zijn hip geworden”

RV
De app Vinted, waarop gebruikers tweedehandskleren kunnen verhandelen met elkaar, werd in mei vorig jaar gelanceerd in ons land. Vandaag zijn al meer dan 700.000 gebruikers actief. De markt van tweedehandskledij boomt, en dat is geen toeval, klinkt het in de sector: “Het is de gemakkelijkste manier om iets voor het milieu te doen - en het is nog hip ook.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Simpeler kan niet. Een profiel aanmaken op Vinted duurt nog geen twee minuten, en instapkosten zijn er niet. De Litouwers die de app bedachten, wisten dat eenvoud de kern van hun bedrijfsmodel moest worden. Lichte en jonge taal, een sobere lay-out, en vooral geen gedoe. Vinted is gericht op jonge vrouwen met een uitpuilende kleerkast, die hun kleren zonder al te veel administratie willen verkopen. En die hun kleerkast opnieuw willen doen uitpuilen - met tweedehandskleren van ándere gebruikers. Het is een platform voor gebruikte kledij, en niet meer dan dat.

Sinds de opstart in 2008 sloten 22 miljoen gebruikers zich aan. Vandaag is de app gelanceerd in twaalf Europese landen, waaronder België. In ons land zijn intussen meer dan 700.000 profielen actief, een uitzonderlijke proportie van de doelgroep - in België zijn er zo’n 1,4 miljoen vrouwen tussen 15 en 34 jaar. De geheimen van het succes? Laagdrempeligheid en zekerheid. Wie een kleedje of blouse heeft die al maanden in de kast blijft hangen, trekt gewoon enkele foto’s van het kledingstuk. Geïnteresseerden kunnen in een privébericht onderhandelen over de prijs. De koper betaalt de prijs via Vinted zelf, dat vijf procent van de som houdt, en de verkoper krijgt het geld pas te zien wanneer de koper het stuk ontvangen heeft. Zo wordt oplichting tegengegaan. Het verzenden zelf is ook doodeenvoudig: Vinted biedt bij het opsturen via bepaalde postbedrijven een correct verzendlabel aan, zodat de verkoper enkel nog het label op het pakketje moet plakken en niet meer hoeft te passeren bij de weegschaal van het postkantoor. De kosten worden automatisch geïntegreerd in de prijs.

Tijdsgeest mee

De bloei van Vinted is geen toeval, want de markt van tweedehandskledij is in opmars. Officiële cijfers zijn er niet in België, maar in Frankrijk is het aandeel van de tweedehandsmarkt ten opzichte van de totale kledingmarkt 16 procent. In ons land valt dat cijfer wellicht lager uit, maar de winkels en platformen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook de klassieke Kringwinkels merken dat: textiel is de belangrijke productgroep geworden in de omzetcijfers. In 2018 alleen al verzamelden de Kringwinkels bijna 15.000 ton textiel, en ook de verkoop blijft stijgen. “De markt heeft de tijdsgeest mee, gericht op duurzaamheid”, weet Els Keymeulen, mede-oprichtster van de vintagewebshop le freddie en al meer dan tien jaar actief in het wereldje. “De textielindustrie is bijzonder vervuilend. Tweedehands kopen wordt een eenvoudige stap voor mensen om ook iets voor het milieu te doen. Zeker wanneer de drempels om te kopen en verkopen lager worden, zoals bij Vinted, waarmee je ook nog eens gemakkelijk geld kan verdienen.” 

Om niet te vergeten: tweedehands kopen is gewoonweg hip. “Het oubollige imago is verdwenen”, aldus Keymeulen. “Het wordt ook een uitdaging om dat ene pareltje te vinden in die rekken vol tweedehandskledij. Dus inderdaad: de markt zit in de lift. En dat hebben de grote ketens ook begrepen: Zalando opende al en tweedehandswinkel, H&M experimenteert er ook mee. De ‘klassieke’ fast fashion heeft een stuk van de markt verloren, en wil die nu terughalen. Zo veel te beter voor onze planeet, natuurlijk.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ramon Simon

  Ik zie veel negatieve reviews van mensen. Ik verkoop zelden via paypal omdat de ontvanger altijd gelijk heeft. En paypal belsist om dan de ontvanger terug te betalen en eist van u dan het geld. Zo heb ik jaren hun communicatie geweigerd, zij zijn geen rechter. Als bij Vinted ook de koper koning is en altijd gelijk krijgt dan is het een risico. Via 2dehands sites verkoop ik in vertrouwen. Geen derde partij die beslist.

 • Vercammen Koen

  Er zijn precies veel mensen met geld te veel die maar kopen wat ze niet nodig hebben...

 • Rosa Vila Tobella

  Sorry maar op deze site krijg je amper iets verkocht. Niet alleen ik ondervind dit, maar als ik rondvraag bij mijn vrienden, allemaal hetzelfde verhaal...

 • Pedro Wittevrongel

  de app stelt NIKS voor...ik heb deze dan onlangs ook weer verwijderd. bijna geen reacties en als er komen is het met een vraag waarop je antwoord en je er dan niets meer van hoort. tijdverlies.

 • Ilse Verlinden

  Wie is zo dom om te betalen om zijn spullen te verkopen? Ik ken geen enkele site die daarvoor geld vraagt. Dat het gratis is, is dus totaal geen pluspunt. En 700 000 gebruikers, dat geloof ik niet, Of tellen ze ook mensen mee die een keer op de app gekeken hebben? Ze spreken trouwens zelf in de reclame al maanden over meer dam 1 miljoen gebruikers....