Vind je groene stroom belangrijk? Dit is het aanbod van de grote leveranciers

Unsplash
Groene stroom is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind, biomassa, biogas en waterkracht. De ene leverancier produceert of koopt zijn stroom al groener dan de andere. Wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, neemt dus de herkomst van zijn stroom best mee in zijn overweging. We vergeleken het groene aanbod van de vijf energieleveranciers met het grootste marktaandeel in Vlaanderen.

ENGIE Electrabel

ENGIE Electrabel biedt de tariefformules Direct, Easy (één jaar vaste energieprijs) en Active (vier jaar vaste energieprijs). De drie pakketten zijn als minder ecologische grijze stroom en als 100% groene Belgische stroom beschikbaar. Elektriciteit die volledig is opgewekt door hernieuwbare energie kost de gemiddelde verbruiker op jaarbasis enkele euro’s extra. ENGIE Electrabel beschikt over twee biomassacentrales in België en produceert 78% van haar groene stroom op basis van die energiebron.

EDF Luminus

EDF Luminus stelt zes pakketten samen. De formules #BeGreen Fix en Ecoflex zijn 100% groen. Die energie is voornamelijk afkomstig van waterkrachtcentrales. De energieleverancier profileert zich ook als een grote speler op het vlak van windenergie in België. Wie volledig Belgische stroom verkiest, vindt met #BeGreenFix zijn gading.

Eneco

Eneco levert enkel elektriciteit die volledig afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. De tariefformule Zon en Wind (Flex, Vast, Variabel, Go en Plus) verklapt hoe Eneco die opwekt. De leverancier telt 95 operationele windmolens, meteen ook zijn belangrijkste energiebron. Het tariefplan Zonnedak geldt uitsluitend voor klanten met zonnepanelen.

Lampiris

Lampiris biedt enkel 100% groene stroom aan. Het bedrijf onderscheidt zich naar eigen zeggen van de andere leveranciers door zich te bevoorraden bij een gemeenschap van een duizendtal kleine lokale producenten.

Essent

Essent schotelt de consument drie tariefformules voor. Enkel het aanbod Online is niet volledig groen. De energieleverancier genereert zijn groene energie onder meer uit Franse waterkrachtcentrales.

TIP: Benieuwd of de groene stroom van andere, kleinere spelers voordeliger is voor uw gezin? Doe hier de test.

Groen = Belgisch?

De productie van hernieuwbare energie groeit gestaag in ons land. Toch importeren we nog steeds duurzame energie vanuit het buitenland. Elke energieleverancier die in Vlaanderen elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen levert, moet Garanties van Oorsprong (GO’s) voorleggen. Die tonen aan dat de stroom aan de criteria van 100% groene stroom voldoet. Hernieuwbare elektriciteit op de Belgische markt kan bijgevolg afkomstig zijn uit Scandinavische waterkrachtcentrales of Nederlandse windturbines.

Groen = duurder?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn dan grijze stroom. De groene stroom van sommige leveranciers is goedkoper dan het grijze alternatief van hun concurrenten.

TIP: Bereken hier welke tariefformule het goedkoopst is voor uw woning en verbruik.

Lees ook:

100 procent groene stroom: wat houdt dat in?

Is groene energie altijd duurder?

Energieleverancier vergelijken? Hier moet je op letten

Bronmijnenergie.be
104 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan De Cock

  Groene energie is onbetaalbaar als subsidie s weg vallen

 • Marc Dirven

  Geef mij maar de goedkoopste...

 • Coen Geurts

  Eerst miljoenen subsidie geven aan de firma's die windmolens en grote installaties zonnepanelen plaatsen en nu moet de gewone man het weer ophoesten. Laat die gascentrale maar draaien en blijf van mijne meter af.

 • Frans Vermeylen

  Weg met die zogenaamd "domme" meters want ze draaien niet terug en jagen de echte groen investeerders op extra kosten.Wie zelf groen produceert wordt zoals altijd in dit apenEuropa gestraft! Wie groen wil zijn, vliegt niet meer maar dat is voor de meeste zogenaamd groenen te veel gevraagd! Hoeveel spijbelaars zijn er met het vliegtuig op vakantie, gaan naar milieu zeer belastende festivals, rijden met auto's....? Waarom hoor je nu niets van die Anuna?

 • Marjan Van Puyenbroeck

  Ik vind betaalbare energie belangrijk. Waar geen CEO's aan liggen likken, waar geen aandeelhouders alsmaar meer en meer en meer en meer moeten hebben. Geen gemeenten die de room van de potten likken. Ik wil betalen voor de stroom die IK verbruikt heb. PUNT. Is niet zo moeilijk te begrijpen, toch???