Verhofstadt: "Er moeten Europese belastingen komen"

PHOTO_NEWS
"Geen nieuwe belastingen. Niemand betaalt een euro meer. Alleen zullen burgers het bedrag dat naar Europa gaat rechtstreeks aan Europa betalen." Guy Verhofstadt, voorzitter van de Europese liberalen, pleit in De Tijd voor Europese belastingen.

"Vandaag wordt Europa op ondoorzichtige wijze gefinancierd door de lidstaten. Een deel van het belastinggeld van de burgers wordt doorgesluisd naar Europa. Maar dat geeft problemen." In een dubbelinterview met de Nederlandse filosoof Hans Achterhuis neemt Verhofstadt het huidige financieringssysteem van de Europese Unie op de korrel.  

De problemen die het kluwen van financieringsmiddelen nu stelt, zijn voor de oud-premier evident: "Ten eerste voelen de burgers zich helemaal niet betrokken. Ten tweede krijg je taferelen zoals op een tapijtenmarkt in Istanbul: politici die staan te roepen tegen elkaar. 'Wij hebben zoveel in de pot gestopt, dus wij willen dit en dat terugkrijgen.' Daar moeten we vanaf."  

Voorts geeft het 'joenk' te kennen dat de eurocrisis nog niet bezworen is. "De recessie is misschien gedaan, maar we blijven in een periode van stagnatie zitten. Banken verstrekken nog steeds geen krediet aan elkaar en aan de bedrijven. Ze vertrouwen het zaakje niet. Volgens sommige studies is 1.000 miljard euro nodig om de Europese banken weer op de rails te krijgen"