Exclusief voor abonnees

Vergeet kolen, deze gezondere gasbarbecues moet je hebben

Slechte barbecues zitten er niet tussen, wel maken details het verschil.
Koen Verheijden Slechte barbecues zitten er niet tussen, wel maken details het verschil.
De kolen waren lange tijd kampioen. Toch kiezen steeds meer buitenkoks voor een gezondere gasbarbecue. Zestien modellen gekeurd.

Het kan voorkomen dat Huub Meijer om half vier ’s nachts ineens wordt wakker geschud door zijn vrouw. Inbrekers? Nee, de barbecue-app op zijn telefoon slaat alarm. Het sein dat buiten het vlees op temperatuur is. Dus jas aan. Slippers aan. Hup, de tuin in. "Geloof me, zo’n varkensnek smaakt geweldig lekker als je hem een uur of 24 laat garen op kersenhout. Als het moet ga ik daar in het holst van de nacht mijn bed voor uit. Vind ik geweldig."

Wie ’s zomers nog zit te klooien met aanmaakblokjes, haperende aanstekers en uit wanhoop een scheutje spiritus, doolt rond in prehistorische barbecuetijden. Een beetje liefhebber staat tegenwoordig achter een buitenkeuken; eventueel incluis een app die de tussenstand qua temperatuur en propaangasgebruik toont.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liana vranckx

  Bij low en slow komt er ook vaak roken kijken, wat blijkbaar ook op een gastoestel kan. Waar zit het verschil voor de gezondheid dan nog? Geef mij maar the real thing: leve de kamado joe!

 • Danny Holdensrath

  In de geburen bbq op houtskool, laten die de ganse avond/nacht uitbranden. Wij stikken bijna in onze slaapkamer als de wind slecht staat, heel tof!

 • serge vansteenkiste

  We zijn geen echte BBQ'ers, onlangs hadden we er zin en na een uur kregen we nog niet de vlam er in enkel maar rook, toen het een klein beetje begon te branden werden we dringend weggeroepen en daar ging ons BBQ avondje we hebben besloten om dan maar eentje op gas te kopen wat inmiddels is gebeurd en heb er geen spijt van.We hebben een vuurschaal waar een rooster bij is als we echt eens goesting hebben kunnen we deze nog gebruiken.

 • Joseph Van Gool

  Voor een bbq moet je de tijd nemen, of hebben de mensen dat ook al niet meer. En dan een bbq op houtskool is toch de echte.

 • André Van der Poorten

  Alles evolueert natuurlijk maar voor die paar keer per jaar zo’n dure gas bbq ? Neen dank U !