Vergeet het huishoudboekje, budgetapps zijn de nieuwe manier van verstandig sparen

Shutterstock
Een ingrijpende verbouwing, de aankoop van een wagen of een droomreis gepland? Dan doet u er misschien wel goed aan van digitale spaarpotjes aan te leggen. In plaats van al uw spaargeld op één rekening te storten, verdeelt u langs die weg uw geld over verschillende doelen. De aangewezen manier om eindelijk te leren budgetteren?

Het huishoudboekje was vroeger een vaste waarde bij veel gezinnen. Die hielden er nauwkeurig mee bij hoeveel centen langs welke weg binnenkwamen en wat hun spaarpot en bankrekening verliet. Budgetapps zijn de moderne, digitale versies van het huishoudboekje. Verschillende grootbanken bieden ze standaard aan via internetbankieren, maar ook in de appstores is er aan keuze geen gebrek. 

KBC brengt via KBC Touch bijvoorbeeld alle uitgaven en inkomsten in beeld en biedt de mogelijkheid om ze aan een specifieke categorie toe te wijzen. Per categorie kan de gebruiker de evoluties nauwkeurig opvolgen. Rabobank biedt zijn klanten de mogelijkheid via haar app tot twintig spaarpotjes aan te maken. Belfius zette zijn Budget Assistant dan weer stop, omdat die naar eigen zeggen niet aan de eigen kwaliteitseisen bleek te voldoen. Met talrijke andere al dan niet betalende budgetapps als Money Lover, Spendee, WAKOSTA?!, YNAB en Handwallet is er evenwel aan mogelijkheden geen gebrek.

TipVergelijk hier de beste Belgische spaarrekeningen.

Hoe werken digitale spaarpotjes?

Via de app boekt u handmatig of automatisch geld over naar uw spaarpotjes. De applicatie toont u hoever u staat met uw spaardoel en of het nodig is een tandje bij te steken.

Lees ookSparen voor uw kind doet u best zo

Meer overzicht en controle

Het grote voordeel is ongetwijfeld het overzicht. Iedereen heeft ergens bepaalde spaardoelen voor ogen, maar concretiseert die vaak niet. Dan blijkt dat u bij het boeken van die droomreis plots een groot saldo van uw spaarrekening moet plukken, wat harder aankomt dan na een gefaseerde budgettering. Dat het spaarpotje voor verschillende spaardoelen aandikt, werkt uiteraard motiverend. Zo’n applicatie helpt ook om aan verleidingen te weerstaan en die ene impulsaankoop links te laten liggen, in functie van een hoger spaardoel. De gebruiker gaat dus bewuster om met zijn centen.

Confronterend

De vraag rest natuurlijk of u echt gebaat bent bij een budgetapp met digitale spaarpotjes. Dat hangt vooral af van uw huidige spaargewoontes. Stelt u zelf altijd realistische doelen en behaalt u die zonder veel moeite? Dan is een budgetapp misschien wel te veel gedoe, aangezien het bijhouden en toewijzen van uitgaves en inkomsten tijd en energie kost. 

Niet iedereen ervaart de confrontatie met zijn spendeergedrag bovendien als even aangenaam. Wie echter merkt dat hij bij grote uitgaves tot zijn grote frustratie altijd vanaf nul start en dat liever anders ziet, vindt in een budgetapp een handige bondgenoot. Maar of u nu een app gebruikt of niet, sparen zal altijd de nodige discipline vergen.

TipVergelijk hier het rendement van de beste spaarrekeningen.

Lees ook:

Dit moet u weten over de belastingvermindering voor het pensioensparen

Alternatieven voor het spaarboekje: dit zijn betere opties voor uw geld

Deze banken bieden nog meer dan de minimumrente

Bronspaargids.be.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Weer een app die je gegevens kan misbruiken! Als je meerder potjes op 1 spaarrekening hebt of een huishoudboekje wilt bijhouden maak je toch gewoon even een excel bestandje, of je download er een van een van de vele besparingssites of blogs

 • Jean De Grande

  Reclame voor de banken, zodat ze kunnen controleren of we niet te veel uitgeven aan eten.

 • Wim Van Assche

  Eigenlijk geef je zo nog maar eens data vrij aan commerciële instellingen die dergelijke apps echt niet zomaar vrijgeven. Ze kennen jou inkomen al. Zo breng je alleen de uitgaven in detail in kaart en toon je welke advertenties op je telefoon moeten verschijnen.

 • Ronny Ooijen

  Ik heb zo een aangeboren app genaamd 'verstand'. Deze zegt mij dat ik helemaal geen smartphone nodig heb. Ziezo, dat is weer 250 tot 1250 euro uitgespaard.

 • Erik Moens

  Groot nieuws, bestaat al jaaaaaaaaaaaren!