Vergeet de eindbelasting op uw pensioensparen niet

Shutterstock
Wie al pensioenspaart, weet dat er een mooie belastingsvermindering aan vasthangt. Maar hou daarbij wel in het achterhoofd dat de fiscus op uw 60ste aan de deur komt kloppen om de eindbelasting te innen. 

Fiscaal voordeel

Een storting van 980 euro voor uw pensioensparen levert u op dit moment een fiscaal voordeel op van 30 procent (of 294 euro). Een storting van 1.260 euro levert u een fiscaal voordeel op van 25 procent (of 315 euro). Die belastingvermindering ontvangt u op de gestorte bedragen. 

TipVergelijk hier alle pensioenspaarverzekeringen met het hoogste rendement

Eindbelasting

Op uw 60ste verjaardag heft de fiscus een eindbelasting van 8 procent, die rechtstreeks wordt geïnd door uw bank of verzekeraar. Begon u pas met pensioensparen vanaf 55 jaar of later? Dan int de fiscus de eindbelasting niet op uw 60ste verjaardag, maar op het moment dat uw contract 10 jaar loopt.

Belangrijk om te weten: de fiscus kijkt voor de berekening niét naar uw werkelijk bijeen gespaard kapitaal, maar vertrekt van een fictief kapitaal. Hoe dat juist wordt berekend, hangt af van de spaarformule waarvoor u koos. 

- Bij een pensioenspaarfonds is de bijdrage gebaseerd op een fictief rendement van 4,75 procent (voor stortingen na 1992) en van 6,25 procent (voor stortingen ervoor). Daarbij maakt het niet uit of u dat rendement ook werkelijk hebt gehaald. 

- Bij een pensioenspaarverzekering baseert de fiscus zich op het gegarandeerd rendement op de verschillende premies.

Lees ookZo dicht u de kloof tussen het wettelijk pensioen en uw huidig loon

Anticipatieve heffing

Als u een contract afsloot voor 1 januari 2015, dan moest u gedurende vijf jaar – van 2015 tot en met 2019 – een zogenaamde ‘anticipatieve heffing’ betalen. Dat is dus al een voorschot op die eindbelasting. De heffing van jaarlijks 1 procent wordt afgetrokken van de 8 procent eindbelasting die u verschuldigd bent op uw 60ste verjaardag. Op uw 60ste verjaardag (of op de tiende verjaardag van uw contract) wordt uw contract getaxeerd aan 8 procent en worden alle reeds betaalde vervroegde inningen van 1 procent uit de jaren 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 hiervan afgetrokken.

Bovenstaande geldt enkel wanneer u uw pensioenkapitaal onaangeroerd laat tot uw 60ste verjaardag. Doet u dat niet, dan riskeert u een belastingtarief dat oploopt tot 33 procent, terwijl uw bank of verzekeraar u ook nog eens uitstapkosten kan aanrekenen.

Tip: Kies hier uw pensioensparen formule en betaal geen cent teveel aan kosten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Zes manieren om uw wettelijk pensioen aan te vullen

Hoe pikt u er de beste pensioenspaarverzekering uit?

Hoe krijgt u de kloof tussen het wettelijk pensioen en uw huidig loon dicht?

Bronspaargids.be
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Verschueren Eddy

  Wat heel wat mensen nog steeds niet doorhebben is dat je als je bijvoorbeeld niet gaat werken, heb je ook geen bedrijfsvoorheffing betaald, je ook geen belastingvoordelen hebt, omdat je je 'belasting korf' met niets gevuld hebt. Dat zeggen ze er nooit bij

 • Verschueren Eddy

  Wat nooit vermeld wordt is dat je bij de belastingen een aftrek korf hebt. Is deze vol dan is het gedaan met belastingvoordeel. Met andere woorden door te gaan werken vullen we zelf onze 'korf' waar we nadien zogezegd een belastingvoordeel kunnen uithalen, waarvoor we zelf gewerkt hebben. Wees gerust, de meesten denken dat vadertje staat ons een cadeau geeft met alle belastingvoordelen, maar niets is minder waar, we hebben er zelf voor gespaard, om het dan later terug te krijgen.

 • Patrick Martens

  Ik ga werken en ik betaal belastingen daarop. Ik heb op het einde van de maand wat over en ik spaar dat. Ik heb wat spaargeld en ik krijg daar intrest op. Op die intrest betaal ik belastingen. Ik sterf en mijn kinderen erven mijn geld. Zij betalen daar belasting op. 3 maal belastingen betaald op hetzelfde geld.

 • karl van dyck

  Ik ben terzijde ook in de val gelokt door verschillende banken. Pensioensparen..pensioensparen het werd ons door de politiekers & Banken door de strot geduwd hoe mooi het wel kan zijn en als die 2 het zeggen weet je (als je ouder wordt) dat je genaaid wordt. Ben er ondertussen mee gestopt en het geld laat ik maar staan,niet voor mij want ben ongeneeslijk ziek en haal geen pensioen. En zo zal ik niet de enige zijn. En op zulke zaken hopen de banken. Aan bankiers is niets menselijk.

 • Gerd Peeters

  Hoe je het ook draait of keert, je wordt altijd geplukt als een kieken door de staat. Zij doen altijd alsof je er iets aan overhoudt, maar zij zijn altijd de winnaar.