Varkensvlees in elandlasagne bij Ikea

REUTERS
Ikea heeft meer dan 17.000 porties kant-en-klare lasagne met elandvlees uit de rekken gehaald. Volgens een woordvoerster van de meubelgigant in Duitsland troffen de Belgische autoriteiten sporen van varkensvlees aan. Communicatiemanager Steven De Smet benadrukt dat het gaat om een geval van contaminatie en dat er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest is.  Ikea moest dit jaar al verschillende keren voedingswaren uit de rekken halen.

Ikea heeft voorlopig de verkoop van elandlasagne stopgezet in 18 Europese landen. De Belgische autoriteiten stelden onlangs vast dat varken was verwerkt tussen het elandvlees. Ikea kreeg daarvan gisteren bevestiging.

"Op 22 maart werd Ikea België door de FOD Economie op de hoogte gebracht dat ze een vermoeden hadden dat er in één productielot elandlasagne sporen van varkensvlees aangetroffen waren. We hebben onmiddellijk een salesstop afgekondigd. Pas gisterennamiddag hebben we de bevestiging van de concentratiewaarden gekregen. Die bleken 1,4 procent te bedragen", aldus De Smet. Verdere tests hebben uitgewezen dat effectief maar één lot gecontamineerd was, maar uit voorzorg werd een verkoopsstop op alle loten afgekondigd.

Hij wijst erop dat het gaat om een geval van contaminatie en dus niet van fraude. In de fabriek werd mogelijk eerst een voedingsproduct verwerkt waar varkensvlees inzat, en sporen daarvan zijn ook in de elandlasagne terechtgekomen. De Smet benadrukt dat er op geen enkel ogenblik een gevaar voor de volksgezondheid geweest is.

De lasagne werd klaargemaakt door het Zweedse bedrijf Dafgård. Hoeveel lasagnes met varkensvlees al over de toonbank gingen, kan Ikea niet zeggen. Wel zegt een woordvoerder te begrijpen dat het eten van varkensvlees voor religieuze groeperingen als joden en moslims niet acceptabel is. Hij benadrukt dat het woonwarenhuis er alles aan doet om herhaling te voorkomen.

Eerder dit jaar moest Ikea al gehaktballetjes en amandeltaart uit de rekken halen. In de 'köttbullar' was paardenvlees aangetroffen zonder dat dit op het etiket stond, terwijl op het gebak sporen van darmbacteriën gevonden waren.