Variabele rentevoet in opmars voor woonleningen bij BNP Paribas Fortis

Shutterstock
De woonleningen met een variabele rentevoet zijn vorig jaar een pak populairder geworden op de woningenmarkt. Bij BNP Paribas Fortis koos vorig jaar gemiddeld 31 procent voor een variabele rentevoet, goed voor een verdubbeling. Naar het einde van het jaar toe, koos zelfs zowat de helft voor een variabele formule.

In de aanloop naar bouwbeurs Batibouw schetste marktleider BNP Paribas Fortis, die naar eigen zeggen een op de vier woonleningen verleent in ons land, de belangrijkste evoluties op de hypothecaire markt. Opvallend is dat de Belg minder koos voor de zekerheid van een vaste rentevoet. Bij de bank ging het nog om een aandeel van 69 procent, terwijl in 2017 nog 85 procent voor een vaste formule koos. Bij de variabele leningen is de vijfjaarlijks herzienbare formule het populairst (18 procent), 15 jaar variabel en jaarlijks herzienbaar waren elk goed voor 5 procent van de leningen bij BNP Paribas Fortis.

"Er is een grote shift geweest van formules met een vaste rentevoet naar formules met een variabele", zegt Stephanie De Bruyne, director product management en pricing. Waar traditioneel de onzekerheid over het renteverloop of de vrees voor stijgende rentevoet de klant meer afschrikt, is dat nu minder het geval. "De rente staat laag en de klanten zijn overtuigd dat ze laag blijft. De schrik is weggevallen." Bovendien mag een variabele rentevoet wettelijk maximaal verdubbelen, benadrukt ze. Dus ook in deze tijden van lage rente.

De bank verwacht alleszins dat de vastgoedprijzen dit jaar 1 tot 2 procent zullen stijgen, in lijn met de inflatie. De rente blijft laag genoeg om dat op te vangen, klinkt het. Voorts viel vorig jaar opnieuw de terugval van de herfinancieringen op. Bij BNP Paribas Fortis waren er zowat 20 procent minder, vooral ten voordele van de leningen voor een aankoop. Vijftien procent kocht een appartement, 85 procent een huis. Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woonst steeg 2 procent tot 199.002 euro.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Kan plots helemaal omslaan en dan zit je daar met je variabele lening, nu zeer laag ooit 13% en dat kan vlug terugkomen.

  • Jeroen Van Dijck

    Variabel is vaak goedkoper dan vast. Zelfs in worst case... en met de extreem lage rentevoeten is de rente zelfs na een verdubbeling nog historisch laag...