Vanaf september geen plastic zakjes meer voor groenten en fruit bij Delhaize

Archiefbeeld.
Photonews Archiefbeeld.
Dit najaar stopt Delhaize met het aanbieden van dunne plastic zakjes voor groenten en fruit in hun supermarkten. De winkelketen zegt daarmee 80 miljoen van die zakjes per jaar te kunnen uitsparen, en zal als alternatief papieren zakken of herbruikbare biokatoenen tasjes in de winkels leggen.

Delhaize volgt daarmee in Vlaanderen het voorbeeld van Wallonië en Brussel, zegt woordvoerder Roel Dekelver aan onze krant. In het Waals gewest zijn plastic zakjes al sinds begin dit jaar verboden, Brussel volgt in september. In Vlaanderen komt er voorlopig geen algemeen verbod. "Maar Delhaize heeft nu beslist het Waals en Brussels beleid zelf in Vlaanderen verder te zetten, omdat ook wij ons steentje willen bijdragen aan de vermindering van het plastic afval", aldus Dekelver.

De doorzichtige zakjes verdwijnen waarschijnlijk vanaf september. Als alternatief komen er gratis papieren zakjes of kan je een herbruikbaar biotasje kopen voor 50 eurocent. Dat kan je gewoon bij de groenten- en fruitafdeling uit het rek nemen, waarna het aan de kassa wordt afgerekend.

80 miljoen zakjes minder

Met de maatregel zegt Delhaize 80 miljoen zakjes per jaar uit te sparen. Zelf recycleert de supermarktketen naar eigen zeggen al meer dan 75 procent van het plastic afval en worden er tal van kleinere maatregelen in gang gezet om de afvalberg te verminderen. Zo moeten biogroenten wettelijk te onderscheiden zijn van gewone groenten, maar gebeurt dat niet meer via een aparte plastic verpakking. In de plaats daarvan wordt het biologo op de groenten zelf aangebracht.

Ook andere winkelketens nemen maatregelen om de afvalberg te verminderen. Lidl zal vanaf september stoppen met de verkoop van plastic tassen. Bij Carrefour mag je dan weer je eigen potjes of bokalen meenemen om er je aankopen aan de bedieningstoog in te laten verpakken. Dat mag in de praktijk zeker ook bij Delhaize, zegt Dekelver.

Vorige maand vond er in de Delhaize-supermarkt aan de Anspachlaan in Brussel een 'plastic attack' plaats: klanten lieten toen massaal hun producten achter in de winkel. 

Klanten lieten begin april de plastic verpakkingen van hun producten achter in kartonnen dozen in de winkel.
BELGA Klanten lieten begin april de plastic verpakkingen van hun producten achter in kartonnen dozen in de winkel.89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean vandenberghe

  Zo veel milieubewuste mensen hier. Zoal steeds, ik ik ik.

 • rita prosse

  niet elke klant zijn meegebrachte potjes zijn proper heb zelf winkel gehad moeten ze dan bij elke klant hun handen gaan wassen? Er zullen nog meer salmonella besmettingsgevaar zijn waarom geen afbreekbaar zakjes maken zoals nu al bestaat voor de groene bak?

 • Erik De Muynck

  Een kilo patatten mevrouw? In de meegebrachte netzak gekieperd en zo naar huis.

 • Patrick Duyck

  Al eens stil getdaan bij de extra tijd die zal nodig zijn aan de kassa, daar waar nu 1 beweging nodig is zullen dtraks verschillnde bewegingen nodig zijn

 • Jennifer Peeters

  België is één van de landen die het meest recycleert. Ga maar eens naar het buitenland. Daar val je over de plastiek. En hier doen de mensen niets dan zagen over een plastiek zakje voor je groenten en fruit. Aardbeien, tomaten en wortelen in één zak. Doe nu eens normaal hé. En dan die Schauvliege die ons nog 25 cent wil laten betalen. Waar is dat mens toch mee bezig.