Vanaf 15 juni betaal je geen roaming meer in Europa

Thinkstock
Een akkoord is eindelijk bereikt: vanaf 15 juni 2017 worden roamingtarieven in Europa afgeschaft na jarenlang gepalaver. Afgelopen nacht raakten de onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten het namelijk eens dat de afschaffing van de roamingtarieven niet gepaard gaat met hogere rekeningen. De maximumtarieven voor telefoontjes, surfen of sms'en in het buitenland zullen vanaf deze zomer ongeveer 90 procent lager zijn.

"Dit is een grote overwinning voor de Europese consument", zei het Finse Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri nadat ze iets na middernacht de onderhandelingen succesvol had kunnen afronden. Er zijn maximumtarieven overeengekomen die de operatoren elkaar mogen aanrekenen wanneer hun klanten in het buitenland bellen, surfen of sms'en. Die tarieven liggen ongeveer 90 procent lager dan nu het geval is.

Dat de operatoren hun klanten vanaf 15 juni geen kosten meer mogen aanrekenen voor roaming, was al langer bekend. Er werd echter gevreesd dat de kost van de verdwenen inkomsten toch bij de klant zou terechtkomen. Dat met andere woorden ook wie nooit in het buitenland van zijn mobiele telefoon gebruikmaakt een hogere factuur zou krijgen. De nieuwe tarieven moeten verhinderen dat dit gebeurt.

Volgens de onderhandelaars van het parlement zullen de lagere tarieven nog steeds de kosten van de operatoren dekken, zonder dat ze een goed functionerende markt in de weg staan.

Alexander De Croo tevreden

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) is tevreden met het akkoord dat de onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben gesloten over de groothandelsprijzen in de telecomsector. "Door het akkoord (...) is de afschaffing van roaming vanaf midden juni 2017 eindelijk een feit", zegt De Croo. "Dit is een belangrijke stap voor Europa. In een eengemaakt Europa passen geen tariefmuren."

Volgens De Croo zal de digitale economie een boost krijgen. "Binnenkort kunnen mensen zonder zorgen voor een hoge factuur mobiel bellen en surfen binnen de EU. Dat zal het gebruik van digitale toepassingen tijdens vakantie en buitenlandse verplaatsingen voor bedrijven goedkoper maken en de digitale economie stimuleren."

Ook Europese consumentenorganisatie BEUC en Test-Aankoop blij

De Europese consumentenorganisatie (BEUC) reageert tevreden op het bereikte akkoord. "We zijn opgelucht dat de EU-wetgevers ambitie hebben getoond om hun belofte, om een einde te maken aan roamingkosten, waar te maken", stelt Monique Goyens, algemeen directeur van BEUC. "Het is goed nieuws. Dit akkoord verzekert dat roaming zonder bijkomende kosten een realiteit zal worden in juni."

"De prijsplafonds waarover overeenstemming werd bereikt, heeft een directe impact op hoeveel mobiele data een consument kan gebruiken als hij in het buitenland is. Hoe lager de groothandelsprijzen, hoe hoger het datavolume waarover consumenten zullen beschikken wanneer ze roamen."

"De 'afschaffing' van de roamingkosten is eindelijk een feit. Alle parameters zijn nu gekend en alles zal dus kunnen van start gaan zoals gepland, vanaf 15 juni. Geen verder uitstel wat alleen maar positief is", stelt Test-Aankoop.

"Voor België ziet het er naar uit dat ook voor data zowat het volledige dataforfait voorzien in het abonnement ook in het buitenland aan 'Belgische voorwaarden' zal kunnen worden gebruikt. We zullen dus ons mobiel toestel overal in de EU kunnen gebruiken aan precies dezelfde voorwaarden als in België. Een mooie overwinning voor de consumentenorganisaties die hier jarenlang voor hebben gestreden."

Ook de Belgische minister van Telecommunicatie, Alexander De Croo (Open Vld), heeft in dit dossier het voortouw genomen, stipt Test-Aankoop nog aan.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frederick Levrau

  Geldwolven in eigen land. Aan het volume bij orange veranderd er niks. 13Gb voor, 13Gb na. Waarom worden deze niet naar omhoog getrokken? Omdat ze hun zakken moeten blijven vullen!!! In Frankrijk hebben ze voor eenzelfde en nog 30€ goedkoper abb 100Gb!!

 • Ph at

  Ja ja. Is ideaal. Maar geloof mij, de maandelijkse gsm abonnementen gaan de hoogte ingaan. Niemand gelooft toch dat operatoren dit zomaar gaan laten...

 • Anonymous

  Orange heeft dit vorige zomer al uitgetest en i like iT.

 • Anonymous

  Orange heeft vorig jaar van juni tot augustus dit uitgeprobeerd met een top resultaat. Ik heb orange met 10gb internet onbeperkt bellen en sms'en en 500 min bellen 500 sms'en en 500gb internet in de Europese uni. Wel eerst werd men Belgische krediet verbruikt. Waarvan wel toen een limiet opstond van 2u bellen. Daarna ging het van mijn buitandse bundel af. Maar daar kwam ik ni aan. Dus ben super content. Voor meer info stuur me een mail. Infobespaar@ Gmail.com

 • Anonymous

  Ik denk dat voor vele abonnementen er weinig gaat veranderen.ik heb een abonnement voor gratis Sms'jes in het weekend en 40 uur bellen naar vaste lijnen.Maar moet nu inderdaad alles extra betalen buiten bundel abonnement valt in Spanje helemaal weg,dus ik vraag mij af hoe dit gaat werken