Van duur krot tot tof kot: daarom zakken de Gentse kotprijzen

Luc Roymans
Koenraad Belsack en Nele Van Damme delen drie kinderen en een concept dat een frisse wind door de sector van de studentenkoten doet waaien: Upkot. In heel het land zijn er intussen 2.000 Upkot-studenten. Opvallend: door het extra aanbod worden slechte en dure koten van de markt geduwd.

In 1999 bouwden Koenraad Belsack en Nele Van Damme een Gents herenhuis om tot studentenkoten. Vandaag is Upgrade Estate trendsetter en marktleider in studentenhuisvesting, met nieuwbouwprojecten in Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Gent en Kortrijk. Koenraad Belsack: "Dit academiejaar komen er drie bij: naast het UZ in Jette, in Bergen en in Gent. We werken steeds vaker samen met onderwijsinstellingen. Ze besteden de huisvesting aan ons uit en zorgen er met subsidies voor dat beursstudenten minder huur betalen."

30.000 kotstudenten
Upgrade Estate begon in Gent. De grote sprong voorwaarts kwam er na 2010. In dat jaar paste het stadsbestuur zijn kamerreglement aan. Vroeger mochten alleen onderwijsinstellingen zoals de universiteit studentenhomes bouwen. Privékoten vond je alleen in omgebouwde woningen. Sinds 2010 mogen ook privébedrijven homes bouwen. Een goede beslissing, vindt Francis Ascoop van de afdeling huisvesting UGent. "In Gent is de vraag explosief gestegen. Van de 75.000 studenten zitten er hier 30.000 op kot. De universiteit alleen kon de vraag niet volgen. Daardoor werden steeds meer gezinswoningen verkaveld tot kotwoningen en vonden Gentse gezinnen moeilijk een betaalbare woning. Bovendien swingden de prijzen de pan uit: zelfs een half krot kostte handenvol geld."

Menselijke contacten
Verschillende privébedrijven sprongen in het gat en begonnen complexen te bouwen. Upkot heeft een eigen aanpak. Elk gebouw krijgt een unieke architecturale stijl en zit zo in elkaar dat de studenten elkaar automatisch leren kennen. Nele Van Damme: "Per tien kamers vormen studenten een minigemeenschap. Ze delen een ontmoetingsruimte, die we heel creatief inrichten. Een inwonende studentencoach is vertrouwenspersoon, organiseert activiteiten en leidt alles in goede banen. Dat is leuk voor de studenten en een geruststelling voor de ouders." Upkot pakt het goed aan, vindt Francis Ascoop van UGent. "Ze hebben zich geïnspireerd op wat wij al heel lang doen. Onze universitaire homes zetten al van bij het begin sterk in op sociale contacten. Dat zorgt voor stevige vriendschappen en onmisbare steun als het eens moeilijk gaat. Onze studenten delen een keuken en sanitair en ze kunnen ook terecht bij vaste vertrouwenspersonen. Dankzij subsidies zijn onze koten wel goedkoper: 270 euro en 160 euro voor een beursstudent." Koenraad Belsack: "Onze prijzen zijn scherp als je ze vergelijkt met de privémarkt. In de goedkoopste studentenstad heb je bij Upkot een basiskamer voor 300 euro, exclusief de energiefactuur. Doordat we heel energiezuinig bouwen, bedraagt die maar zo'n 50 euro."

Bart Desomer

Beetje afkijken
Het nieuwe stadsreglement bereikt zijn doel. Het extra aanbod van goede, betaalbare studentenkamers duwt slechte en te dure koten van de markt. Toch plant UGent nog meer nieuwe koten, vertelt Francis Ascoop. "Tegen 2022 bouwen we 600 extra studentenkamers. Daarna gaan we de oudste homes, uit de jaren zestig en zeventig, drastisch renoveren. Het is nu onze beurt om eens over het muurtje te kijken. (lacht) Onze gemeenschappelijke ruimtes zullen groter en comfortabeler worden en door slechts een tiental studenten gedeeld worden. Vandaag zijn dat soms nog dertig studenten. Jongeren vinden het niet erg om een keuken en een douche te delen, want dat drukt de prijs. Maar ze eisen dan wel meer comfort dan vroeger."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.