Exclusief voor abonnees

Valt er nu al geld te verdienen met artificiële intelligentie? Deze aandelen zetten in op ‘vierde industriële revolutie’

Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck.
Steven Richardson Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck.
Of u dat nu wilt of niet: ons dagelijks leven zal de komende jaren grondig veranderen. Want na het internet in de jaren 90 en de smartphone het voorbije decennium staat artificiële intelligentie klaar om een nooit geziene revolutie te ontketenen. Vraag is of het nu al loont om te investeren in bedrijven die daarin de koploper willen zijn.

Digitalisering in de meest ruime betekenis, dat is waarvan velen verwachten dat het niet alleen de economie maar ook ons samenleven drastisch door elkaar zal schudden. De impact die dat kan hebben, wordt niet voor niets de vierde industriële revolutie genoemd, naar analogie met wat stoom, elektriciteit en informatica de voorbije decennia of eeuwen aan impact hebben gehad.

Die digitalisering is een brede waaier die tal van domeinen en deelgebieden overkoepelt. Robotisering, automatisatie en vooral artificiële intelligentie lopen daar telkens als een rode draad doorheen. Dat heeft een impact op bijna alle bedrijven en leidt tot de opkomst van nieuwe spelers die hun karretje maar al te graag aan die revolutie hangen.

Voor wie in die bedrijven wil beleggen, zijn er dus heel wat mogelijkheden, maar desondanks lijkt het kaf nog niet helemaal van het koren te zijn gescheiden. Daarnaast zijn veel bedrijven ook deels of onrechtstreeks bezig met digitalisering en artificiële intelligentie. Wie bedrijven zoekt om in artificiële intelligentie te investeren, heeft heel wat mogelijkheden, al bevinden die zich in heel diverse sectoren: van bedrijven die zich zuiver met artificiële intelligentie (AI) bezighouden, over de grote techbedrijven die vooral actief zijn met cloud-ontwikkelingen tot softwarebedrijven of bedrijven die chips ontwikkelen.

Zuivere AI-bedrijven

Investeren in bedrijven die zich uitsluitend met artificiële intelligentie bezighouden, is niet zo evident. Al zijn er uiteraard bedrijven voor wie dat de kerntaak is:

• SenseTime: Chinees bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van artificiële intelligentie op het vlak van gezichtsherkenning. De grootste start-up ter wereld die bezig is met artificiële intelligentie. Niet beursgenoteerd — al is er wel in geïnvesteerd door Alibaba.
• Graphcore: bouwt processoren die geschikt zijn voor artificiële intelligentie. Ook dit Brits bedrijf is niet beursgenoteerd, al kan u er via de in Brussel genoteerde holding Sofina wel onrecht­streeks in investeren.
• Alphabet: het moederbedrijf boven dominante spelers als Google en You­tube is via dochterbedrijf DeepMind rechtstreeks met artificiële intelligentie bezig.

Cloud

• Alphabet: de grootste internetgroep in de wereld zet ook steeds meer in op cloudtoepassingen. Alphabet staat genoteerd op de Nasdaq-beurs.
• Amazon.com: de grootste online retailer ter wereld levert via Amazon Web Services ook ‘cloud’-activiteiten en is op dat vlak marktleider, al heeft het steeds meer af te rekenen met concurrentie van onder meer Alphabet en Microsoft. Amazon.com staat genoteerd op de Nasdaq-beurs.
• Microsoft: bekend als producent van software zoals Windows en Office, als producent van spelconsoles (Xbox) maar ook actief in cloudtoepassingen, onder meer via Azure. Microsoft staat genoteerd op de Nasdaq-beurs.
• Alibaba: zeg maar de Chinese Amazon.com is marktleider in Azië, waar het profiteert van de groei van de economie, welvaart en consumentenuitgaven. Alibaba is zich aan het diversifiëren en is ook in cloud-toepassingen actief. Alibaba staat genoteerd op de New York Stock Exchange.

Chips

• Nvidia: producent van computerhardware waaronder grafische chips voor artificiële intelligentie. Nvidia is ook de grootste producent van chips voor videogames en ontwikkelt en produceert daarnaast ook 3D-grafische processoren. Nvidia staat genoteerd op de Nasdaq-beurs.
• Intel: de grootste producent ter wereld voor halfgeleiders, en zo in heel wat pc’s en servers geïntegreerd. Intel deed heel wat overnames om ervoor te zorgen dat het bedrijf ook in artificiële intelligentie en (zelfrijdende) auto’s actief kan zijn. Intel staat genoteerd op de Nasdaq-beurs.

Software

SAP: Duitse softwareproducent die de jongste jaren flink groeit door de sterke prestatie van de cloud-activiteiten, maar die met SAP Leonardo ook raakvlakken heeft met onder meer big data en blockchain-technologie. SAP staat genoteerd op de beurs van Frankfurt.
• Adobe: Amerikaans bedrijf dat onder meer software ontwikkelt voor websites, maar ook bekend is van het fotobewerkingsprogramma Photoshop. Met Sensei helpt Adobe bedrijven in hun digitale transformatie. Adobe staat genoteerd op de Nasdaq-beurs.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vindt u hier. 

Aanvullend pensioen bijeengespaard, maar weg bij werkgever? Dit zijn uw opties 

Aan welke aandelen kan u het meest verdienen? 10 dividenden om te zien

Lukt het niet om te sparen? Beheer uw geld met een budgetplan
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jos Nijs

    Maak u geen illusies: de echt interessante bedrijven zijn allemaal in privehanden en pas wanneer die investeerders er massas geld aan verdiend hebben komen ze naar de beurs voor de "rest". Meestal is de koe al gemolken dan ! Zie maar naar Uber, Lyft, Tesla, enz